Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-γνώμη

( "η ελλάδα είχε λύσεις και δεν τις ακολούθησε" ) 

Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΗ "Μ":

"Η Ελλάδα είχε λύσεις και δεν τις ακολούθησε"

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΤΑΣΙΟΥΛΑ

Οι δηλώσεις που έκανε στη "Μ" ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, κληθείς να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για την εμπλοκή της χώρας μας στην υπόθεση Οτσαλάν και κυρίως να εκτιμήσει ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη σημερινή κατάληξη του θρίλερ, μόνον αισιοδοξία δεν αποπνέουν.

"Η χώρα μας, αν κάποιος ψάξει τουλάχιστον για τα… επιφανειακά λάθη, είχε δύο λύσεις ώστε να αποφύγει να εκτεθεί διεθνώς:

Να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Οτσαλάν και να παράσχει πολιτικό άσυλο. Δεν το έκανε.

Να αποφύγει κάθε εμπλοκή. Δεν το έκανε.

Εμείς όμως αναμειχθήκαμε με μια περίεργη αμφιθυμία. Ούτε το ένα θέλαμε, ούτε το άλλο. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως υπήρχε λύση. Από τη στιγμή που ενεπλάκησαν οι μυστικές υπηρεσίες, έπρεπε να δράσουμε με όρους ανάλογους, με διάρκεια. Να επιλέξουμε ξεκάθαρα δηλαδή να παίξουμε σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και όχι να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια την τελευταία στιγμή. Φανήκαμε κι εδώ αναποτελεσματικοί, με αποτέλεσμα να μας αρπάξουν τον Οτσαλάν από τα χέρια", τόνισε ο καθηγητής.

Δυστυχώς, υπήρχαν σενάρια πολλαπλά που θα μπορούσαμε να έχουμε σχεδιάσει για τη διαφυγή Οτσαλάν. Την πρόνοια να σχεδιάσουμε φάνηκε ότι δεν την είχαμε, με αποτέλεσμα η εικόνα μας πλέον να είναι αρνητική παντού, σημείωσε.

Τι κάνουμε σήμερα

"Η Ελλάδα οφείλει να ενεργήσει προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο Υπουργών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), καθώς και σε πολλούς άλλους οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ, για να επέμβουν υπέρ της διασφάλισης μιας σωστής δίκης για τον Κούρδο ηγέτη", επεσήμανε ο κ. Καρακωστάνογλου.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις των ενεργειών της χώρας στις σχέσεις μας με τους Κούρδους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι "οι ελληνοκουρδικές σχέσεις είναι πλέον προβληματικές, αλλά το σημερινό άσχημο κλίμα ελπίζουμε ότι δε θα κρατήσει για πολύ. Το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως με τις οργανώσεις των Κούρδων, που είναι στο πλευρό του Οτσαλάν. Δεν πρέπει να υφίσταται λογικά πρόβλημα σε επίπεδο στελεχών.

"Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχω την αίσθηση ότι δεν τους νοιάζει τους Ευρωπαίους, παρότι η Ελλάδα κινήθηκε μυστικά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, σκέπτονται ότι τελικώς έφυγε ένα πρόβλημα από το… κεφάλι τους, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις γι' αυτούς. Νιώθουν ανακούφιση, διότι η Ελλάδα δε χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν και έδειξε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί στο πρόβλημα.

"Ωστόσο, η χώρα μας είναι εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο, αφού αν μη τι άλλο υπέπεσε σε περίπτωση 'βαριάς αμέλειας' με τις ενέργειές της".

Ο κ. Καρακωστάνογλου υποστήριξε στη "Μ" ότι τώρα μας απομένει μόνο μια λύση: Να κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες προς τους διεθνείς φορείς για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης για τον ηγέτη των Κούρδων και να παρέχουμε αμέριστη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό.

Μπορούμε;

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει, ώστε να επιτευχθεί η παραπάνω λύση, που θα συντελέσει τα μέγιστα στην εξομάλυνση των ελληνοκουρδικών σχέσεων και στην αποκατάσταση του τραυματισμένου σήμερα κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Η Τουρκία δεν έχει ζηλευτή δικαστική εξουσία από τη μία, ενώ από την άλλη έχει υπογράψει σειρά διεθνών συμβάσεων, περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Ο Οτσαλάν θα μπορούσε να ζητήσει την εφαρμογή του δικαιώματος της ατομικής προσφυγής σε διεθνή δικαστήρια, διάταξη που υπάρχει στις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει υπογράψει η Τουρκία, όμως η γειτονική χώρα με 'παράθυρα' κατορθώνει να καταστρατηγεί ακόμη και τις διατάξεις των συνθηκών που έχει υπογράψει", τόνισε ο κ. Καρακωστάνογλου.

"Για μένα", συνέχισε, "είναι αμφίβολη η σωστή δικαστική αντιμετώπιση του Οτσαλάν. Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας δεν παρέχει τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο, καθώς στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει πέρα από πολιτικές επιρροές. Ο Κούρδος ηγέτης διώκεται για αδικήματα με πολιτικό χαρακτήρα, για τους Τούρκους, ενώ οι ίδιοι οι γείτονες θα κρίνουν -με γνώμονα το συμφέρον τους πλέον- αν η περίπτωσή του εμπίπτει στα δυσδιάκριτα όρια (για το τουρκικό σύστημα) του εγκληματία πολέμου.

"Υπάρχουν τα κατάλληλα 'μυστικά διατάγματα', μέσω των οποίων οι Τούρκοι ουσιαστικά έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι στην υπόθεση. Δεν είναι άλλωστε τόσο μακριά το 1964, όταν η χώρα κυβερνιόταν ουσιαστικά με αυτά τα 'μυστικά διατάγματα'…".

Η διεθνής κοινότητα

Οι διεθνείς φορείς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ οφείλουν πλέον να στείλουν παρατηρητές που θα επισκεφτούν τον Οτσαλάν στη φυλακή, που θα έχουν παρουσία στη δίκη, ενώ παράλληλα θα απαιτήσουν και την παροχή των οικονομικών εγγυήσεων, τη διασφάλιση των δικηγόρων που επιθυμεί ο Οτσαλάν για την υπεράσπισή του και των μαρτύρων υπεράσπισης στους οποίους πρέπει να διασφαλίσουν τη μη σύλληψή τους, σύμφωνα με τον καθηγητή.

"Στο… χορό της υπεράσπισης των δικαιωμάτων Οτσαλάν οφείλει να μπει και κάθε διεθνής μη κυβερνητικός φορέας, όπως η 'Helsinki Watch' και να πάρουν αυτοί οι φορείς θέση στο ζήτημα, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο πλέγμα και κλίμα φραγμών στην επαπειλούμενη τουρκική αυθαιρεσία και για να σταματήσουν μια δίκη-παρωδία", είπε.

Μόνοι ευχαριστημένοι οι Τούρκοι

Οι εσφαλμένες ενέργειες της χώρας μας στην υπόθεση Οτσαλάν, πέρα από την… προσφορά του Κούρδου ηγέτη στις αρχές της γείτονος, έχουν φέρει την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση. Η Τουρκία από την πλευρά της μόνον ευχαριστημένη μπορεί να είναι για τη θέση που έχει περιέλθει η χώρα μας, όπως δήλωσε ο κ. Καρακωστάνογλου, για τρεις λόγους:

R

R

R

Οι εξελίξεις για τους Κούρδους

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις για το κουρδικό ζήτημα θα παίξει πλέον η σχέση της εκτός Τουρκίας κουρδικής ζώνης, σημείωσε ο διεθνολόγος. "Των ομάδων εκείνων των Κούρδων που βρίσκονται έξω από το γειτονικό κράτος. Το ζητούμενο είναι αν θα σταθεί δυνατό να υπάρχει κοινή γραμμή δράσης. Ο αδελφός του Οτσαλάν εμφανίζεται ως φυσιογνωμία ηγετική στον κουρδικό λαό και είναι πιθανό να πάρει τη θέση του στην ηγεσία του ΡΚΚ".