Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-γνώμη

( συμμετοχή ελλάδας σε ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων νατο ) 

Συμμετοχή Ελλάδας σε ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ΝΑΤΟ

"Θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να εμπλακούν στρατιωτικά τμήματα ελληνικά σε επιχείρηση επιθετικού χαρακτήρα εναντίον των Σέρβων και εναντίον του Κοσσυφοπεδίου. Για ειρήνευση και έλεγχο των συνόρων ή εάν υπάρξει συναίνεση, συμβολή σε μία ειρηνευτική δύναμη που θα επιβλέψει την εφαρμογή μιας συμφωνίας αυτονομίας ή ενδεχομένως τεμαχιμού αν φτάσουν τα πράγματα εκεί, ενδεχομένως ναι. Αλλά όχι μια δύναμη, η οποία θα αντιπαρατεθεί με το γιουγκοσλαβικό στρατό.

"Ούτε ελληνικές αεροπορικές βάσεις θα έπρεπε να παραχωρηθούν, για να εκκινούν από εκεί αεροσκάφη που θα βομβαρδίζουν σερβικές ή αλβανικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

"Από την άλλη, όμως, πιστεύω ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει ενεργό παρουσία στο τι γίνεται στα Βαλκάνια. Τον τρόπο, πτυχών με τις οποίες θα συμμετέχουμε, θα πρέπει να το εξετάσουμε με προσοχή.

"Επίσης, θα έπρεπε να συμμετάσχουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην αποστολή των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ".

"Δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι σχέσεις ελληνικού και κουρδικού λαού, όποιες και αν είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις", σύμφωνα με τον διεθνολόγο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

"Η Ελλάδα είχε περιθώρια λύσεων στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά δεν τα αξιοποίησε. Η λύση πλέον είναι μονόδρομος", τονίζει ο καθηγητής.