Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( λαθραίο σούπερ μάρκετ ) 

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ

Λαθραίο σούπερ μάρκετ

Μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες το πρωί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Θεσσαλονίκης, με την ανακάλυψη μάντρας αποθήκης στην κοινότητα Νέας Μεσήμβριας. Δεκάδες ατελώνιστα αυτοκίνητα -πιθανόν κλεμμένα- που εισήχθησαν από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, λαθραίο καθαρό οινόπνευμα και εργαστήριο συσκευασίας του, καθώς και προεκτελωνισμένα καλλυντικά κατασχέθηκαν από τους "ράμπο" του υπουργείου Οικονομικών.

Δράστης φέρεται ο 40χρονος αυτοκινητιστής Χαρίτων Τσαουσίδη, ο οποίος συνελήφθη χθες το πρωί από άνδρες του ΣΔΟΕ, μετά την έφοδο που έκαναν στην μάντρα του. Επίσης, για εικονική εξαγωγή εμπορευμάτων συνελήφθη και ο συνεργός του, Μιχάλης Ιωσηφίδης, ενώ οι έρευνες για πιθανή συμμετοχή και άλλων δραστών συνεχίζονται.

Συνολικά 22 τεμαχισμένα επιβατικά αυτοκίνητα και εννέα ολόκληρα, τρεις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, 1.800 κιλά καθαρό οινόπνευμα, δύο δεξαμενές συσκευασίας και 14 βαρέλια με παραβιασμένες τελωνιακές σφραγίδες βρέθηκαν στους χώρους της αποθήκης-μάντρας, καθώς και ένα ρυμουλκό φορτηγό με εμπόρευμα καλλυντικά διαφόρων ειδών, τα οποία προορίζονταν να διακινηθούν παράνομα στην ελληνική αγορά.

"Στα ίχνη των δύο λαθρεμπόρων μας οδήγησαν οι έρευνες για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίου οινοπνεύματος, έπειτα από τον εντοπισμό της μεγάλης ποσότητας τον περασμένο μήνα", υποστήριξε σε δήλωσή του στην "Μ" ο διευθυντής του ΣΔΟΕ, Λουκάς Παπαδόπουλος, λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη των δραστών, ενώ πρόσθεσε ότι, "οι έρευνες της υπηρεσίας μας για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καθαρού οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση".

Σχετικά με τη σύλληψη των δύο λαθρεμπόρων, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: "Έπειτα από πολυήμερες παρακολουθήσεις και αφού καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με τον Τσαουσίδη, σήμερα (χθες), στις 9 το πρωί, στήσαμε ενέδρα γύρω από τη μάντρα του και όταν, στις 9.50', εμφανίστηκαν οι δύο δράστες, κάναμε έφοδο".

Η παράνομη δράση των λαθρεμπόρων

"Ό, τι βλέπετε στο χώρο της μάντρα είναι λαθραίο", ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, όταν πέντε λεπτά μετά την έφοδο στη μάντρα-αποθήκη διαπίστωσαν ότι ο Τσαουσίδης φορολογούνταν ως… αυτοκινητιστής και δεν διέθετε θεωρημένα βιβλία της εφορίας για τις αγορές και τις πωλήσεις των εμπορευμάτων του.

Τα 22 τεμαχισμένα αυτοκίνητα, που βρέθηκαν στο χώρο της μάντρας, καθώς και τα εννέα ολόκληρα, είχαν εισαχθεί χωρίς να εκτελωνιστούν από διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και προορίζονταν για πώληση, ενώ μέχρι χθες αργά το βράδυ δε διαπιστώθηκε αν πρόκειται για αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί.

Δύο δεξαμενές του ενός τόνου για την εμφιάλωση οινοπνεύματος βρέθηκαν στην αποθήκη της μάντρας, ενώ μετρήθηκαν 4.560 πλαστικά μπουκάλια συσκευασμένα σε 190 χαρτοκιβώτια, τα οποία περιείχαν συνολική ποσότητα 912 κιλών καθαρό οινόπνευμα. Άλλα 900 κιλά οινοπνεύματος εντοπίστηκαν σε βαρέλια, τα οποία ενώ έφεραν τελωνιακές σφραγίδες, αυτές είχαν παραβιαστεί. Σύμφωνα με την εκτίμηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, οι διαφεύγοντες δασμοί από την πώληση του οινοπνεύματος ανέρχονται στα 7.000.000 δραχμές, ενώ άλλα 7.500.000 δραχμές υπολογίζεται ότι είχε είδη καταχραστεί ο Τσαουσίδης, καθώς στο χώρο της αποθήκης βρέθηκαν 11 βαρέλια συνολικής χωρητικότητας 2.200 κιλών, τα οποία περιείχαν υπολείμματα καθαρού οινοπνεύματος, που ο δράστης είχε ήδη συσκευάσει και πουλήσει.

Στο μεταξύ, λίγα λεπτά πριν την έφοδο των αστυνομικών, ο Τσαουσίδης είχε συναντηθεί με τον οδηγό ρυμουλκού φορτηγού, Μιχάλη Ιωσηφίδη, ο οποίος μετέφερε με προορισμό το Καζακστάν διάφορα είδη καλλυντικών συνολικής αξίας 14 εκατομμυρίων δραχμών. Οι δύο δράστες, παρά το γεγονός ότι το φορτίο είχε προεκτελωνιστεί στον Πειραιά, παραβίασαν τις πόρτες της μίας πλατφόρμας και εκφόρτωσαν μέρος των εμπορευμάτων, με σκοπό να τα προωθήσουν αφορολόγητα στην ελληνική αγορά.

"Το πρόστιμο, που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση της εικονικής εξαγωγής, ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των προϊόντων που προεκτελωνίστηκαν, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται περίπου στα 28 εκατομμύρια δραχμές", εξήγησε στη "Μ" ο διευθυντής του ΣΔΟΕ.

Τα λαθραία προϊόντα κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού -ΟΔΔΥ- της Θεσσαλονίκης, ενώ οι δύο δράστες συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.