Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

4.000 οργανώσεις σε όλη την Ε.Ε.

Περί τις τρεις με τέσσερις χιλιάδες εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σ' αυτές συμμετέχουν περισσότερα από 40.000 άτομα. Το 80% των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται σε όλη την Ευρώπη περνούν από τα Βαλκάνια. Σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν περί τα 600 εκατομμύρια ελαφρά όπλα, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 300.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο το 1/3 εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις και συρράξεις.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ορισμένα μόνο από όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το τοπικό γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δικαστικών, αστυνομικών και τελωνειακών αρχών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Στη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της INTERPOL, της EUROPOL και του SECI centre. Κατά τη συζήτηση που έγινε σχετικά με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια τα Βαλκάνια εξελίχθηκαν από περιοχή διέλευσης σε χώρα υποδοχής των θυμάτων.

Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι εγκληματικές ομάδες δεν διακινούν μόνον ανθρώπους της δικής τους εθνικότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι τη διακίνηση των Κινέζων που φτάνουν στο Μεξικόμ για να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ, κάνουν αλβανικές συμμορίες.

ΠΡΕΣΠΕΣ

Πρόγραμμα προστασίας

Πολυετές πρόγραμμα ύψους 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία και ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ, με πολυμερή χρηματοδότηση που προέρχεται κυρίως από το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος, τη γερμανική και ελβετική αναπτυξιακή βοήθεια.

Όπως διευκρίνισε η διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, δικαιούχοι του προγράμματος είναι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, χώρες για τις οποίες προβλέπονται ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις.

Η κ. Μαλακού εξήγησε ότι η Ελλάδα χάνει κονδύλια, τα οποία δεν μπορεί να διεκδικήσει με ουσιαστικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δεν έχει θεσμοθετηθεί η Τριμερής Συντονιστική Επιτροπή του Πάρκου Πρεσπών, που δημιουργήθηκε το 2000 με διακήρυξη των τότε πρωθυπουργών Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας.