Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( μπαράζ ληστειών σε τράπεζες :: 13/1/2006 20:28:51) 

Η αστυνομία εκτιμά ότι τουλάχιστο οι δύο από τις τέσσερις αλλεπάλληλες ληστείες που έχουν γίνει από τα Χριστούγεννα και μετά, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν από τα ίδια άτομα.

Περισσότερα από 125.000 ευρώ έχουν αποσπάσει σε διάστημα 15 ημερών οι δράστες

Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

Ομάδα ληστών και όχι μόνο δύο άτομα εκτιμούν οι αστυνομικές αρχές ότι κρύβεται πίσω από το μπαράζ των επιθέσεων σε τραπεζικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, που εκτυλίσσεται από τα Χριστούγεννα και μετά.

Σε διάστημα 15 ημερών έγιναν τέσσερις ληστείες σε τράπεζες, με παρόμοια μεθοδολογία, και οι δράστες απέσπασαν συνολικά περισσότερα από 125.000 ευρώ.

Η τελευταία ληστρική επίθεση σε τράπεζα έγινε χθες λίγο πριν από το μεσημέρι σε τραπεζικό κατάστημα στην περιοχή Δελφών. Συγκεκριμένα, στις 11.30 δύο άγνωστοι κρανοφόροι εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Γιούρομπανκ (Εurobank) στην οδό Δελφών 70. Κρατούσαν πιστόλια και απείλησαν πελάτες και υπαλλήλους για να παραμείνουν ακίνητοι. Ένας από τους δράστες παρέμεινε στην είσοδο της τράπεζας, ενώ ο δεύτερος προχώρησε προς τα ταμεία και άρπαξε όσα χρήματα βρήκε (περίπου 21.100 ευρώ). Στη συνέχεια βγήκαν και οι δύο στο δρόμο, επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα που είχαν αφήσει σε μικρή απόσταση και διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο άλλοι δύο κρανοφόροι λήστεψαν το πρωί της Πέμπτης υποκατάστημα της Άλφα τράπεζας (Αlpha Bank), στην οδό Κομνηνών, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Η επίθεση έγινε στις 11.00 το πρωί και οι δράστες χρειάστηκαν λιγότερο από δύο λεπτά, για να αρπάξουν 10.000 ευρώ και να διαφύγουν με μοτοσικλέτα.

Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, δηλαδή το πρωί της Τετάρτης, στόχος ληστείας έγινε σε άλλο υποκατάστημα της Γιούρομπανκ (Εurobank), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίας Σοφίας 46. Και πάλι οι δράστες ήταν δύο κρανοφόροι με πιστόλια. Ο ένας περίμενε στην είσοδο της τράπεζας και ο άλλος άρπαξε 55.800 ευρώ από τα ταμεία. Η διαφυγή έγινε ξανά με μοτοσικλέτα.

Το μπαράζ των ληστειών είχε αρχίσει τρεις μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, στις 27 Δεκεμβρίου, όταν δύο άγνωστοι "χτύπησαν" υποκατάστημα της Εμπορικής στον Εύοσμο και άρπαξαν 39.200 ευρώ.

Οι έρευνες

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι τουλάχιστο οι δύο από τις τέσσερις αλλεπάλληλες ληστείες οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν από τα ίδια άτομα. Θεωρούν επίσης πολύ πιθανό να πρόκειται για τους ίδιους δράστες και στις τέσσερις ληστείες.

Ο λόγος που καταλήγουν σ' αυτή την εκτίμηση είναι οι πολλές ομοιότητες που παρουσιάζει η μεθοδολογία των δραστών, όπως προέκυψε από τις καταγραφές των συστημάτων παρακολούθησης των τραπεζών αλλά και τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Περαιτέρω στις δύο τελευταίες ληστείες οι δράστες χρησιμοποίησαν κλεμμένες μοτοσικλέτες για να διαφύγουν, τις οποίες μάλιστα εγκατέλειψαν σε μικρή απόσταση από τις τράπεζες.