Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( επανέναρξη με ενστάσεις :: 19/1/2006 21:18:48) 

ΔΙΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Επανέναρξη με ενστάσεις

Στη διαδικασία των ενστάσεων που αφορούν τη νομιμότητα της προδικασίας προχώρησε χθες η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση της οργάνωσης "17 Νοέμβρη", έπειτα από τη δεκαπενθήμερη διακοπή που είχε προηγηθεί, με σκοπό να ενημερωθούν για την ογκωδέστατη δικογραφία οι αυτεπάγγελτα διορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Όσον αφορά τις ενστάσεις, ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, υποστήριξε πως οι προανακριτικές απολογίες του εντολέα του πρέπει να μη ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο, διότι λήφθηκαν κατόπιν βασανιστηρίων και άσκησης σκληρής ψυχολογικής πίεσης από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μάλιστα επικαλέστηκε δημοσιεύματα εφημερίδων, αναφέρθηκε σε παράνομες βιντεοσκοπήσεις και ζήτησε να κληθούν από το δικαστήριο, για να δώσουν κατάθεση, οι δημοσιογράφοι που έγραψαν τα συγκεκριμένα κείμενα. Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε επίσης πως δεν έγινε νόμιμα η κλήτευση του εντολέα του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, διότι, όπως είπε, στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν συμπεριλαμβανόταν ο ακριβής ποινικός χαρακτηρισμός των πράξεων του Τζωρτζάτου ειδικά για το διάστημα μετά το 1992.

Από τους υπόλοιπους συνηγόρους, ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι ορισμένες από τις προανακριτικές απολογίες λήφθηκαν μετά την παραπομπή της υπόθεσης σε ανακριτή. Ο κατηγορούμενος Χριστόδουλος Ξηρός ανέγνωσε απόσπασμα από την απολογία του αδερφού του Σάββα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που ανέφερε πως η προανακριτική του απολογία ήταν κατασκευασμένη. Ο συνήγορος του Σάββα Ξηρού ζήτησε την αποφυλάκιση του πολυτραυματία κρατούμενου για λόγους υγείας.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, προσκόμισε έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τα ονόματα δικηγόρων, από τους οποίους έπρεπε να επιλέξει το δικαστήριο, για να διορίσει ως συνηγόρους του κ. Γιωτόπουλου. Η κ. Κούρτοβικ ανέφερε πως οι συνήγοροι που διορίστηκαν δεν περιλαμβάνονται, οπότε, όπως είπε, ανακύπτει το ερώτημα "από πού λαμβάνονται οι αποφάσεις γι' αυτή τη δίκη;"