Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

Ειδικό… σεμινάριο παρέδωσαν αστυνομικοί του γραφείου διαβατηρίων Θεσσαλονίκης στους φωτογράφους της πόλης, αφού η σύγχυση σχετικά με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι φωτογραφίες των νέων διαβατηρίων συνεχίζεται.

Ως γνωστό από τον περασμένο μήνα τα διαβατήρια εκδίδονται αποκλειστικά από την αστυνομία και έχουν χαρακτηριστικά ασφάλειας. Ταυτόχρονα πάντως αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για "διαβατήρια του Μεγάλου Αδελφού".

Το θέμα των φωτογραφιών προέκυψε από την πρώτη στιγμή. Οι αστυνομικοί δεν είχαν ενημερωθεί, ενώ οι φωτογράφοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο για τη σωστή θέση του προσώπου και το φωτισμό. "Τα χαρακτηριστικά είναι πολύ συγκεκριμένα. Πολλοί φωτογράφοι δεν γνώριζαν το πώς πρέπει να τραβιούνται οι φωτογραφίες των διαβατηρίων. Η σχετική οδηγία στάλθηκε στα διάφορα σωματεία φωτογράφων, ενώ πρόσφατα έγινε, γι' αυτό το σκοπό, συνάντηση αστυνομικών και εκπροσώπων του αντίστοιχου σωματείου της Θεσσαλονίκης", εξηγεί ο προϊστάμενος του γραφείου διαβατηρίων Θεσσαλονίκης Πάρις Πατσές.

Τα χαρακτηριστικά

Ο γενικός κανόνας περιγράφει ως σωστή τη φωτογραφία που είναι απλή και δεν έχει σκιές. Ωστόσο υπάρχουν πιο συγκεκριμένες οδηγίες: Η φωτογραφία πρέπει να εμφανιστεί με χημικό τρόπο σε φωτογραφικό χαρτί υψηλής ποιότητας, ενώ οι διαστάσεις της πρέπει να είναι 4Χ6 εκατοστά. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο μετωπικός τύπος εικόνας και η στροφή του κεφαλιού να ξεπερνά τα πέντε εκατοστά δεξιά-αριστερά. Η έκφραση πρέπει να είναι ουδέτερη, τα δύο μάτια ανοιχτά και το στόμα κλειστό, ενώ τονίζεται ότι η ίριδα και η κόρη των ματιών πρέπει να είναι ευκρινείς. O απεικονιζόμενος επιβάλλεται να είναι αποκλειστικά μόνος και το όριο κεφαλιού-φόντου να είναι εντελώς ευκρινές.

Αντιδράσεις για το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Τα παλιά διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από τις νομαρχίες θα ισχύουν έως το τέλος του 2006 και από την 1η Ιανουαρίου του 2007 θα ισχύουν μόνο τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από την αστυνομία. Όπως προβλέπεται, τον προσεχή Αύγουστο τα νέα διαβατήρια θα εφοδιαστούν με μικροτσίπ για την ψηφιακή ταυτοποίηση των κατόχων τους, γεγονός που προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι μιλούν για ηλεκτρονικό φακέλωμα. Επίσης αρνητικά σχολιάζουν κάποιοι και την οδηγία για την "ευκρινή αποτύπωση στις φωτογραφίες της ίριδας των ματιών", λέγοντας ότι και αυτό βοηθά τυχόν παρακολούθηση ή διεθνές κοντρόλ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εχουν υποβληθεί 639 αιτήσεις

Τα τέσσερα γραφεία διαβατηρίων της Θεσσαλονίκης έχουν δεχτεί συνολικά 639 αιτήσεις για απόκτηση νέου διαβατηρίου, από τις οποίες έχουν απορριφθεί στην Αθήνα οι 44. Μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη έχουν εκδοθεί 150 νέου τύπου διαβατήρια. Τα τέσσερα γραφεία διαβατηρίων λειτουργούν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 326), το Α.Τ. Τούμπας (Λυκάονος 13), το ΙΣΤ΄ αστυνομικό τμήμα Ευόσμου (Νυμφαίου 37) και το ΙΑ΄ αστυνομικό τμήμα Καλαμαριάς (Ταξιαρχών 1).