Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( ενάντια στο διασυνοριακό έγκλημα :: 30/1/2006 21:46:33) 

Ενάντια στο διασυνοριακό έγκλημα

Θεσσαλονίκη: Αξιωματούχοι των δικαστικών, αστυνομικών και τελωνιακών αρχών από τα Βαλκάνια θα ανταλλάξουν απόψεις για την καταπολέμησή του

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δικαστικών, αστυνομικών και τελωνιακών αρχών από όλες τις βαλκανικές χώρες θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο για την "Καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος", που διοργανώνει το τοπικό γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το διεθνές εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων (trafficking) και η λαθρομετανάστευση, καθώς επίσης η παραχάραξη και πλαστογραφία θα είναι οι τρεις βασικές ενότητες που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, το οποίο θα διοργανωθεί στο ξενοδοχείο "Χάγιατ".

Σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμάται ότι κυκλοφορούν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ελαφρά όπλα, από τη χρήση των οποίων πεθαίνουν περί τους 300.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Από το σύνολο των θυμάτων οι 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και συρράξεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας, το εμπόριο όπλων και η διακίνηση ναρκωτικών συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω της θέσης της, βρίσκεται σε κομβικό σημείο, όπου αναπτύσσεται η δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το ίδιο ισχύει και για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θύματα του οποίου υπολογίζεται ότι πέφτουν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά την παραχάραξη, την πλαστογραφία και γενικότερα το οικονομικό έγκλημα, το γραφείο Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας διαπιστώνει ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απέχουν ακόμη πολύ από την ανάπτυξη μίας κοινής, συνεργασιακής, προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι τρεις ενότητες του σεμιναρίου θα εξεταστούν παράλληλα σε χωριστές ομάδες εργασίας, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν από κοινού διαλέξεις για το γενικότερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και της μεθοδολογίας των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος αλλά και των εθνικών και περιφερειακών προσπαθειών για την καταπολέμησή τους.

Τα συμπεράσματα του σεμιναρίου θα καταγραφούν και θα αξιοποιηθούν από τη διυπουργική σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λουτράκι.