Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( καταστράφηκαν παπούτσια μαϊμού :: 24/1/2006 18:20:00) 

Επειτα από νόμιμο αίτημα που υπέβαλαν εκπρόσωποι της θιγόμενης εταιρείας, υπάλληλοι του β' τελωνείου κατέστρεψαν χθες σε χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τα 4.500 ζευγάρια παπούτσια.

Εφτασαν με πλοίο από την Κίνα και δεσμεύτηκαν από τελωνειακούς στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Καταστράφηκαν παπούτσια μαϊμού

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

Σε κόμβο διακίνησης ρούχων και παπουτσιών μαϊμού προς τα Βαλκάνια έχει μετατραπεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς συχνότατα γίνονται κατασχέσεις. Χθες χιλιάδες αθλητικά παπούτσια γνωστής μάρκας δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν στο β' τελωνείο, ενώ αντίστοιχα φορτία πρόκειται να καταστραφούν τις επόμενες ημέρες.

Το σφραγισμένο κοντέινερ έφτασε με πλοίο στη Θεσσαλονίκη από την Κίνα. Στα συνοδευτικά έγγραφά του αναφερόταν ότι περιείχε 4.500 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια, ενώ το φορτίο επρόκειτο να μεταφερθεί τράνζιτ στη Βουλγαρία, δεν είχε δηλαδή παραλήπτη στην Ελλάδα. Η χώρα προέλευσης του κοντέινερ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παπούτσια έφεραν το λογότυπο γνωστής μάρκας κίνησαν τις υποψίες των τελωνειακών, οι οποίοι έλεγξαν το φορτίο. Οι ίδιοι επικοινώνησαν με τους ανθρώπους της γνωστής εταιρείας και, όταν διαπίστωσαν ότι δεν προβλεπόταν διέλευση από τη Θεσσαλονίκη τέτοιου εμπορεύματος, δέσμευσαν το φορτίο.

Εκπρόσωποι της θιγόμενης εταιρείας υπέβαλαν νόμιμο αίτημα για την καταστροφή των προϊόντων απομίμησης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε σχετική κοινοτική οδηγία. Έτσι χθες σε χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπάλληλοι του β' τελωνείου κατέστρεψαν τα 4.500 ζευγάρια παπούτσια, παρουσία του υποδιευθυντή του τελωνείου Κώστα Ανεστίδη. "Εκτός από την εταιρεία προστατεύουμε και τους Έλληνες καταναλωτές, αρκετοί από τους οποίους ταξιδεύουν τελευταία στη Βουλγαρία για ψώνια. Οι έλεγχοι στα εμπορεύματα που διακινούνται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς", δήλωσε ο κ. Ανεστίδης.

"Κόμβος" η Θεσσαλονίκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάλληλοι του β' τελωνείου δεσμεύουν και καταστρέφουν προϊόντα απομιμήσεις γνωστών εταιρειών. Μόλις στις 29 του περασμένου Δεκεμβρίου καταστράφηκαν συνολικά 27.000 παντελόνια, επίσης με χώρα προέλευσης την Κίνα. Τα ακριβά παντελόνια-μαϊμούδες θα πωλούνταν στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Επρόκειτο μάλιστα για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ενδυμάτων που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, πριν να φτάσουν στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελωνειακές αρχές έχουν ήδη δεσμεύσει ακόμη ένα αντίστοιχο φορτίο με ρούχα. Τα ενδύματα πρόκειται να καταστραφούν τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρουν τελωνειακές πηγές, το τελευταίο τρίμηνο έχουν δεσμευτεί στη Θεσσαλονίκη σημαντικά φορτία ρούχων και παπουτσιών, τα οποία επιχειρήθηκε να περάσουν από τη χώρα μας και στη συνέχεια να διοχετευτούν στις αγορές γειτονικών χωρών. Αυτά αφορούν κυρίως αθλητικά παπούτσια, τζιν παντελόνια και αθλητικά μπουφάν, όλα απομιμήσεις γνωστών και ακριβών κατά κανόνα εταιρειών.