Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( εξιχνιαστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας :: 6/2/2006 20:07:04) 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Εξιχνιαστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Αρχαιολογικά ευρήματα των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή της Κομοτηνής από 41χρονο εργολάβο, ο οποίος μαζί με έναν 26χρονο συγγενή του επιχείρησε να τα πουλήσει σε αρχαιοκάπηλους.

Την υπόθεση, που αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η "Μ", εξιχνίασε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν δύο μήνες. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να προσεγγίσουν τους δύο άνδρες και προσποιούμενοι τους αρχαιοκάπηλους τους έπεισαν να αγοράσουν τα 23 μαρμάρινα αρχαία αντικείμενα έναντι 140.000 ευρώ.

Όπως εξήγησαν χθες ο διευθυντής ασφάλειας Στέργιος Αποστολίδης και ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης οικονομικών εγκλημάτων Θεμιστοκλής Χαρίσης, οι αστυνομικοί ακολούθησαν τους δράστες στη μάντρα του 41χρονου, όπου είχε κρύψει τα αρχαία αντικείμενα σκεπάζοντάς τα με άμμο. Εκεί τους συνέλαβαν, όταν οι δράστες φόρτωναν τον αρχαιολογικό θησαυρό σε φορτηγό, για να τον μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά βρέθηκαν 23 μαρμάρινα τμήματα διαφόρων διαστάσεων με ανάγλυφες παραστάσεις, όπως ανδρικές μορφές κ.ά. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα έχουν μεγάλες διαστάσεις, από μισό τετραγωνικό μέτρο και άνω, και το συνολικό βάρος τους ξεπερνά τον έναν τόνο.

Οι δράστες υπέδειξαν στους αστυνομικούς το χώρο όπου είχαν εντοπίσει τα αρχαία αντικείμενα στη διάρκεια μιας ανασκαφής για τη διάνοιξη δρόμου και την ανέγερση οικοδομής μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Μάλιστα ανέφεραν ότι πιθανόν στον ίδιο χώρο να υπάρχουν και άλλα αρχαία αντικείμενα.

Όπως δήλωσε στη "Μ" η προϊσταμένη της ΙΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Κοκκοτάκη, "πρόκειται για ανάγλυφα μαρμάρινα κομμάτια με επαναλαμβανόμενη τη μορφή του Ηρακλή". Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονικά στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια, με πιθανότερο να πρόκειται για δημιουργίες του 2ου και του 3ου μ.Χ. αι.

"Πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία της Κομοτηνής, διότι μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει τίποτε παλαιότερο από τα βυζαντινά χρόνια. Η αρχαία Εγνατία οδός περνούσε από το σημείο όπου βρίσκεται η σύγχρονη πόλη της Κομοτηνής, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί το ακριβές σημείο της", επισήμανε η κ. Κοκκοτάκη, η οποία σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές τομές, για να εξακριβωθεί εάν στην περιοχή υπάρχουν θαμμένες και άλλες αρχαιότητες.

Σ.Γ.