Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( "βραχνάς" οι αυστηρές προδιαγραφές για τις φωτογραφίες των διαβατηρίων :: 9/1/2006 21:44:20) 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παραλαμβάνει το πρώτο διαβατήριο νέου τύπου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, υπό το βλέμα του ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη.

"Βραχνάς" οι αυστηρές προδιαγραφές για τις φωτογραφίες των διαβατηρίων

Το πρώτο διαβατήριο νέου τύπου παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας η νέα υπηρεσία διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εκδήλωση παραλαβής και ξενάγησης του προέδρου της Δημοκρατίας στην υπηρεσία Διαβατηρίων έγινε στις 10.30 το πρωί. Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε την αστυνομία για το διαβατήριο με το συμβολικό αριθμό 1 και δήλωσε την ικανοποίησή του γιατί οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να διευκολύνονται στα ταξίδια τους με ασφαλή ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως είναι τα νέα διαβατήρια. Χαριτολογώντας και δείχνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, που τον συνόδευε, είπε πως «εμείς οι ταξιδιώτες έχουμε μεγάλη ανάγκη από τα ασφαλή έγγραφα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως τα ασφαλή διαβατήρια είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα, για να αποβάλει το αίσθημα μειονεκτικότητας που έχει στον τομέα αυτό. «Νομίζω ότι αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε», είπε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος, αναφέρθηκε στις δικλείδες ασφαλείας που έχουν τα νέα διαβατήρια. Όπως είπε, οι δικλείδες ασφαλείας είναι σε τρία διαφορετικά επίπεδα και υπάρχουν επτά διαφορετικοί λόγοι που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πλαστογράφηση των νέων διαβατηρίων. «Οι πιθανότητες να πλαστογραφηθούν τα νέα διαβατήρια είναι μηδενικές», είπε ο κ. Αγγελάκος.

Οπως έγινε γνωστό, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 1.575 διαβατήρια νέου τύπου από 138 διαφορετικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και προξενικά γραφεία. Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι τον ερχόμενο Οκτώβριο η Ελλάδα να βγει από τη λίστα των χωρών, των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα εύκολα πλαστογραφούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα παρατηρούνται τεχνικά προβλήματα στην έκδοση νέων διαβατηρίων, καθώς οι πολίτες προσέρχονται χωρίς τα κανονικά δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να επιστρέφεται το 70% των αιτήσεων χωρίς να έχει ικανοποιηθεί. Τα προβλήματα κυρίως σχετίζονται με τις φωτογραφίες, οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές, και καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.