Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( φρουρούνται δεκάδες στόχοι υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων ) 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φρουρούνται δεκάδες στόχοι υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι θα υπάρχουν χτυπήματα με αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε συγκεκριμένους στόχους

ΑΘΗΝΑ.

- Στα κάρβουνα κάθονται οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας, ύστερα από τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο ελληνικό προξενείο της Κένυας, από Τούρκους κομάντος της μυστικής υπηρεσίας της γείτονος χώρας.

Οι λόγοι των φόβων, γνωστοί και συγκεκριμένοι: Η πιθανότητα να κάνουν την εμφάνισή τους κάποια από τις γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις "17 Νοέμβρη" και "Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας" (Ε.Λ.Α.).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη "Μ", οι μεγάλες αυτές οργανώσεις έχουν καιρό να κάνουν την εμφάνισή τους, και αυτές οι ημέρες προσφέρονται για χτυπήματα και ξαφνικές εμφανίσεις.

Φυσικά, εάν όντως συμβεί αυτό που μας δήλωσαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, ειδικά όσον αφορά χτύπημα από την οργάνωση "17Ν", τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι με το χτύπημα που θα πραγματοποιήσει, θα κάνει δυναμικά την παρουσία της στα ελληνικά δρώμενα, ώστε να δικαιολογήσει την πολύχρονη τρομοκρατική δράση της.

Οι μικρές ομάδες

Αν για τις αποκαλούμενες μεγάλες οργανώσεις δεν είναι σίγουροι οι αξιωματικοί, είναι όμως υπερβέβαιοι ότι οι αποκαλούμενες μικρότερες οργανώσεις θα χτυπήσουν με το δικό τους τρόπο.

Θεωρούν ότι θα πυκνώσουν οι επιθέσεις με αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες (γκαζάκια) και με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε συγκεκριμένους στόχους και σε επιλεγμένους χώρους.

Όλα αυτά τα παραπάνω, οι εκτιμήσεις δηλαδή για ενδεχόμενα χτυπήματα, είτε από τις μεγάλες ομάδες είτε από τις μικρές, οδήγησαν την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να λάβει πρόσθετα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αυτά είναι τα εξής:

Όμως, υψηλής επικινδυνότητας θεωρούνται τα γραφεία των αερογραμμών τους, γραφεία, καθώς και όλοι οι στόχοι τουρκικού ενδιαφέροντος.

Στην ίδια "κατηγορία" όμως τοποθετούνται και τα σπίτια άλλων διπλωματών, καθώς επίσης και πολυεθνικές αμερικανικές επιχειρήσεις (πχ. McDonald's, FORD, CRYSLER), γραφεία εταιριών και κάθε άλλος στόχος αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κένυα, είναι η χώρα από την οποία απήχθη ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Βέβαια, φρουρούνται ή επιτηρούνται ιδρύματα, γραφεία αγγλικών εταιριών, επιχειρήσεων κ.ά.

Ξάγρυπνοι 24 ώρες το 24ωρο

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, έδωσε σαφείς εντολές στους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν τεθεί στην φρούρηση των παραπάνω στόχων. Τα μάτια να κοιτούν παντού και η οποιαδήποτε περίεργη κίνηση που παρατηρούν, να την αναφέρουν στους ανώτερους τους.

Σε ερώτηση της "Μ" πόσους άνδρες χρησιμοποιούν για τα μέτρα πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών και για το σύνολο των στόχων οι οποίοι φρουρούν, απάντησε:

"Οπωσδήποτε, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς και τα μέτρα που λαμβάνουμε". Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα όποια μέτρα προστασίας και φρούρησης ληφθούν, θα διαρκέσουν πολύ και για όσο χρόνο κριθεί σκόπιμο, τόσο από το κλίμα που θα επικρατήσει στους κόλπους των Κούρδων προσφύγων, όσο και στα πολιτικά δρώμενα και την επερχόμενη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.