Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( 17 αποδράσεις το 2005 :: 2/1/2006 21:15:11) 

17 αποδράσεις το 2005

Επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία της αστυνομίας η επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του 23χρονου Ρώσου δραπέτη, καθώς αποτράπηκε η διαφυγή του. Ωστόσο τα ολέθρια λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία, οι σοβαρές ελλείψεις στα τμήμα Μεταγωγών και οι συνεχείς παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας κατά τις μεταφορές κρατουμένων εξακολουθούν να βαραίνουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός των επαναλαμβανόμενων αποδράσεων στη διάρκεια μεταγωγών κρατουμένων (έφτασαν στις 17 το 2005, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της αστυνομίας) ούτε ακόμη είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τμήματα Μεταγωγών θεωρούνται οι δυσμενέστερες υπηρεσίες για το αστυνομικό προσωπικό.

Ενδεικτικό του πώς οι ίδιοι οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τα τμήματα Μεταγωγών αποτελεί η περίπτωση της εν λόγω αστυνομικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Οκτώβριο του 2003 είχε πραγματοποιηθεί ομαδική απόδραση πέντε κρατουμένων.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) αστυνομικοί που υπηρετούν στην υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει με αλλεπάλληλες αιτήσεις τους να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Εξι θανάσιμα λάθη

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, τα ολέθρια λάθη που οδήγησαν στην αιματηρή απόδραση ήταν:

1) Δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη η επικινδυνότητα του 23χρονου κρατούμενου, δεδομένου ότι επρόκειτο για άτομο που είχε ομολογήσει μία άγρια και εν ψυχρώ δολοφονία.

2) Ο 23χρονος δεν έπρεπε να μεταφερθεί μαζί με τους δύο ανήλικους. Επιπλέον, οι δύο αστυνομικοί δεν επαρκούσαν για τη μεταφορά τριών κρατουμένων. Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, τη μεταγωγή έπρεπε να εκτελέσουν τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί.

3) Δεν ενημερώθηκαν οι αστυνομικές διευθύνσεις από τις οποίες πέρασε η κλούβα, με την οποία έγινε η μεταγωγή, ώστε να συνοδεύεται από περιπολικά της αστυνομίας.

4) Οι αστυνομικοί που εκτελούσαν τη μεταγωγή έπρεπε να είναι εφοδιασμένοι και να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

5) Οι αστυνομικοί έπρεπε να είναι οπλισμένοι με αυτόματα οπλοπολυβόλα και όχι μόνο με τα (πεπαλαιωμένα) υπηρεσιακά τους περίστροφα.

6) Έπρεπε να αποφευχθεί η στάση της κλούβας σε ερημική περιοχή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, στη διάρκεια μεταγωγών ακόμη και στάσεις σε περιπτώσεις ανάγκης πρέπει να γίνονται μόνο σε αστυνομικό τμήμα.

Για αδυναμία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ να εφαρμόσει τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και την καθημερινή τους δράση κάνει λόγο σε σκληρή ανακοίνωσή της με αφορμή την αιματηρή απόδραση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Σοβαρότατες έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών κατάγγειλε με ανακοίνωσή της και η πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης.

Σ.Γ.