Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( εκλάπησαν τάματα από τη μονή ιβήρων :: 20/1/2006 17:27:04) 

Συνελήφθη ο δράστης, ο οποίος φιλοξενούνταν στη μονή!

Εκλάπησαν τάματα από τη μονή Ιβήρων

Δύο χρυσά νομίσματα, ένα χρυσό δολάριο ΗΠΑ κοπής 1921 και ένα αραβικό παλαιό νόμισμα, ακαθόριστης κοπής αφαίρεσε από τα πολυποίκιλα τάματα της Παναγίας Πορταΐτισσας που φυλάσσεται στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους ένας Βούλγαρος υπήκοος

Του ΘΟΔΩΡΗ ΔΟΥΚΑ

Στόχος διάρρηξης έγιναν τα τάματα της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας που φυλάσσεται στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Ένας Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος φιλοξενούνταν στη μονή, όταν τελείωσε η ακολουθία του Απόδειπνου στο παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται η εικόνα και έφυγαν οι μοναχοί, αφαίρεσε από τα πολυποίκιλα τάματα της Παναγίας δύο χρυσά νομίσματα, ένα χρυσό δολάριο ΗΠΑ κοπής 1921 και ένα αραβικό παλαιό νόμισμα, ακαθόριστης κοπής.

"Ο δράστης προσπάθησε να ανοίξει το προστατευτικό κιγκλίδωμα και όσο χωρούσε το χέρι του πήρε ό,τι μπορούσε από τα τάματα που ήταν κρεμασμένα στην εικόνα. Ευτυχώς εκείνη την ώρα επέστρεψε κάποιος μοναχός και ειδοποίησε αμέσως της αστυνομία των Καρυών. Σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν τα κλοπιμαία και συνελήφθη αμέσως", δήλωσε στη "Μ" ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Πολυδεύκης Καλφόπουλος.

Το ιστορικό της εικόνας

Το προσωνύμιο της Πορταΐτισσας δόθηκε στην Παναγία επειδή είναι τοποθετημένη η εικόνα στο παρεκκλήσι της μονής Ιβηρών, που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής πύλης. Η εικόνα αυτή σώθηκε από τα χέρια των αιρετικών εικονοκλαστών, όταν μία χήρα γυναίκα από τη Νίκαια την άφησε στα κύματα της θαλάσσης.

Ο μοναχός Γαβριήλ βρήκε την εικόνα το 1004 μ.Χ και παρά τις συνεχείς προσπάθειες να τεθεί στο Άγιο Βήμα του καθολικού της μονής, η εικόνα έφευγε από τη θέση της και στεκόταν πάνω από την παλαιά πύλη της μονής, επί των τειχών ως θυρωρός και φύλακας της ιεράς μονής Ιβήρων. Τελικά, οι μοναχοί έθεσαν την ιερή εικόνα στο σημείο που εκείνη είχε επιλέξει. Η θαυματουργή εικόνα φέρει στο κάτω μέρος της σιαγόνος της Θεοτόκου μία ουλή από το μαχαίρι ενός πειρατή. Από την ουλή αυτή έρευσε αίμα, το οποίο πηγμένο διακρίνεται και σήμερα επάνω στην εικόνα.