Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( ερωτηματικά για το φιάσκο στις πρεσβείες ) 

Ερωτηματικά για το φιάσκο στις πρεσβείες

Γιατί δεν ζητήθηκαν μέτρα ασφαλείας εκ των προτέρων, ώστε να αποφευχθεί μέρος της αρνητικής δημοσιότητας για την Ελλάδα

ΛΟΝΔΙΝΟ (του ανταποκριτού μας ΠΑΝΟΥ Ν. ΠΟΛΥΖΩΪΔΗ).

-Αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την απουσία μέτρων ασφαλείας στις ελληνικές πρεσβείες και τη μεγιστοποίηση της αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας αφήνει η κατάληψη της πρεσβείας στο Λονδίνο και της σύλληψης υπαλλήλου της ως ομήρου από περίπου εκατό Κούρδους διαδηλωτές, την εβδομάδα που τελειώνει.

Η κατάληψη διήρκεσε περισσότερο από ό,τι στα κτίρια των άλλων διπλωματικών αποστολών της χώρας μας ανά την Ευρώπη, που είχαν την ίδια τύχη, αφού η ομάδα των Κούρδων, οπαδών του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εισέβαλε στο τετραώροφο οίκημα στο Χόλαντ Παρκ του δυτικού Λονδίνου τα χαράματα της Τρίτης και παρέμεινε εκεί μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης. Σε όλο αυτό το διάστημα οι Κούρδοι κρατούσαν όμηρο το φροντιστή της πρεσβείας κ. Χαράλαμπο Πατσούρη, ο οποίος αντιμετώπισε την περιπέτειά του με θαυμαστή ψυχραιμία και αίσθημα ευθύνης. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της κατάληψης και αφού η αστυνομία απέκλεισε κάθε πρόσβαση στο κτίριο, σχηματίσθηκε διαδήλωση σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την πρεσβεία· η διαδήλωση συνεχίζεται ακόμη, αφού έχει λάβει χαρακτήρα μόνιμης εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Οτσαλάν και προβολής του αιτήματος να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά του και να διασφαλισθεί η αμερόληπτη εκδίκαση της υπόθεσής του από τη δικαιοσύνη.

Τα σημαντικότερα στοιχεία, που προκύπτουν από την εμπειρία των δραματικών γεγονότων, τα οποία αναστάτωσαν τη ζωή της βρετανικής πρωτεύουσας την εβδομάδα αυτή, αφορούν την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης από τη Σκότλαντ Γιαρντ, την δημοσιότητα που δόθηκε και τα αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τις ευθύνες για το κενό ασφαλείας που παρουσιάσθηκε στις ελληνικές διπλωματικές αποστολές.

-Η βρετανική αστυνομία ευθύς μόλις άρχισαν τα επεισόδια υιοθέτησε στάση διαλλακτική έναντι των καταληψιών, με στόχο να μην διακυβευθεί η ασφάλεια του κ. Πατσούρη. Ακόμη και όταν επικράτησε ένταση, μόλις έγινε γνωστή η είδηση του φόνου των τριών Κούρδων από τους Ισραηλινούς φρουρούς στο προξενείο του Ισραήλ στο Βερολίνο και ταυτοχρόνως δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δυσάρεστες εικόνες του Οτσαλάν σιδηροδέσμιου στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων, η Σκότλαντ Γιαρντ διατήρησε την ψυχραιμία της παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονταν λόγω της υπάρξεως ακραίων στοιχείων μεταξύ των καταληψιών, που απειλούσαν να κάψουν την πρεσβεία. Στο τέλος οι υπεύθυνοι της αστυνομικής επιχείρησης δικαιώθηκαν.

- Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα και, σε αντίθεση με τα ελληνικά μέσα που επέδειξαν σχετική αδιαφορία για την τύχη του ομήρου και την κατάληψη τμήματος της ελληνικής επικράτειας, παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υπόθεσης λεπτό προς λεπτό. Η δημοσιότητα στράφηκε κυρίως προς το δράμα των Κούρδων, αλλά η ζημιά του υπέστη η εικόνα της Ελλάδας είναι ανυπολόγιστη.

-Η ελληνική πρεσβεία κατελήφθη εντελώς ανυπεράσπιστη. Παρά τις ταραχές, που είχαν σημειωθεί με τους Κούρδους καθ' όλη τη διάρκεια της προηγουμένης ημέρας στην Ελλάδα, παρά τη σύλληψη του Οτσαλάν που ήταν αυταπόδεικτο ότι θα όξυνε την κατάσταση και παρά την ενημέρωση που είχε ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Σταυρακάκης από τον Κύπριο δικηγόρο του Οτσαλάν κ. Φ. Κρανιδιώτη σχετικά με επικείμενες ενέργειες του ΡΚΚ εις βάρος των ελληνικών διπλωματικών αποστολών, κανένα σήμα δεν δόθηκε στις αποστολές αυτές ώστε να ζητήσουν προστασία από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές και να αποφευχθεί μέρος τουλάχιστον του διεθνούς διασυρμού της Ελλάδας. Στην περίπτωση μάλιστα του Λονδίνου, όπως και αλλού, τέθηκε σε κίνδυνο και η ασφάλεια ενός μέλους του προσωπικού της πρεσβείας, του κ. Πατσούρη, ο οποίος καμία ευθύνη δεν έχει για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών και όμως βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να συλληφθεί όμηρος μέσα στη νύχτα.