Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Κριτική τηλεόρασης

( είδηση: χιονίζει το χειμώνα! :: 23/1/2006 20:35:50) 

Είδηση: Χιονίζει το χειμώνα!

Καταστάσεις υστερίας και ψυχο…ψύχωσης στο βωμό της τηλεθέασης

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών προεξοφλούσαν την έλευση στη χώρα μας του… Αρμαγεδδώνα. Η απόλυτη καταστροφή που θα έφερνε το κύμα του χιονιά, το οποίο, σύμφωνα με "ασφαλείς πληροφορίες", ταξίδευε από τη Ρωσία προ τα νότια, ήταν δεδομένη. Αρωγοί στην προσπάθεια των καναλιών να γεννήσουν θέμα πιασάρικο, από αυτά που τρελαίνουν τα μηχανάκια μέτρησης της τηλεθέασης, και (ορισμένοι) μετεωρολόγοι, γεγονός που πρέπει να σχολιαστεί με δυσμένεια, καθώς βλέπουμε να εντάσσονται με τη σειρά τους (μετά τους σεισμολόγους) στο τηλεοπτικό σταρ σίστεμ.

Καταγράψαμε την αγωνία των τηλερεπόρτερ να μας πείσουν για το επερχόμενο κακό, όπως καταγράψαμε και τις εκπληκτικές ανταποκρίσεις από τη Φλώρινα, Κυριακή βράδυ, σε απόγνωση ο ρεπόρτερ μας πληροφορούσε ότι "τώρα πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού" και ότι "ο υδράργυρος έχει πέσει στους μείον δύο βαθμούς". Πρόκειται φυσικά για καιρικά φαινόμενα από αυτά που αναγκάζουν τους κατοίκους της Φλώρινας να κυκλοφορούν με το… φανελάκι.

Η υπερβολή θριάμβευσε και αυτή τη φορά. Γιατί βαρυχειμωνιά (που ούτε καν αυτή νοιώσαμε τουλάχιστον χθες στη Θεσσαλονίκη) είχαμε και τα παλιά τα χρόνια. Και μια χαρά πορεύονταν οι άνθρωποι. Πρόσεχαν λίγο παραπάνω, μείωναν τις μετακινήσεις τους και περίμεναν τη βελτίωση του καιρού. Μόνο που τότε δεν είχαμε ιδιωτική τηλεόραση. Η οποία έφτασε στο σημείο να αναγκάζει και την πολιτική ηγεσία της χώρας να συστήνει ακραία μέτρα, όπως τη μη μετακίνηση των πολιτών. Γιατί γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι αν κάτι συνέβαινε, αν λίγο χειρότερα ήταν τα πράγματα, τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο τους στα τηλεδικεία των οκτώ.

Την άτυπη απαγόρευση κυκλοφορίας την πλήρωσε η αγορά της Θεσσαλονίκης χθες πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, οπότε η κίνηση ήταν ελάχιστη, καθώς ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Μέχρι και φαινόμενα επιδρομής στα ράφια των σούπερ μάρκετ βιώσαμε, ενδεικτικό της υστερίας που καλλιεργήθηκε.

Γιατί, άλλο πράγμα η σωστή πρόγνωση και η προσοχή όταν περιμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλο η καλλιέργεια καταστάσεων ομαδικής ψυχο…ψύχωσης.