Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Κριτική τηλεόρασης

( μαθηματα τεχνολογιας για οσους αγωνιουν για το παρον και το μελλον της ψηφιακης τηλεορασης ) 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Η Υψηλής Ευκρίνειας Ψηφιακή Τηλεόραση χτυπά την πόρτα μας

Δώδεκα ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, που βοηθούν στην κατανόηση του νέου είδους τηλεόρασης το οποίο είναι ήδη κοντά μας

Κάθε μέρα που περνά νέοι τεχνολογικοί όροι μπαίνουν στη ζωή μας. Έτσι, οι περισσότεροι από μας ακούμε έννοιες οι οποίες δε μας λένε τίποτε. Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός θα ακούμε όλο και πιο πολλές ορολογίες που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν ιθαγενείς τριτοκοσμικής χώρας, οι οποίοι βλέπουν για πρώτη φορά αυτοκίνητο.

Πριν από λίγο καιρό ζήσαμε την περίφημη μάχη της ψηφιακής τηλεόρασης, εν όψει του περίφημου νομοσχεδίου που θα καθόριζε τους όρους του παιχνιδιού στην Ελλάδα. Όμως, ήδη, η ψηφιακή τηλεόραση είναι χθεσινά νέα. Ήδη έχει εμφανιστεί η "Υψηλής Ευκρίνειας Ψηφιακή Τηλεόραση".

Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, που προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τις απορίες που δημιουργεί η σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι για να θυμούνται οι νεότεροι και να μαθαίνουν οι παλιότεροι:

1) Ποια η διαφορά μεταξύ HDTV και DTV;

Η Υψηλής Ευκρίνειας Ψηφιακή Τηλεόραση (HDTV) αναφέρετε σε μεταδόσεις που περιέχουν υψηλής ποιότητας εικόνας και Dolby Digital surround ήχο. Η Ψηφιακή Τηλεόραση (DTV) αναφέρετε σε οποιαδήποτε άλλου είδους ψηφιακή μετάδοση.

2) Πόσα διαφορετικά HDTV formats έχουμε;

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 18 διαφορετικά βίντεο formats για την ψηφιακή τηλεόραση. Παρ' όλα αυτά μόνο οι υψηλής ευκρίνειας εκπομπές ευρείας οθόνης, θεωρούνται πραγματικό format της HDTV. Οι εκπομπές ευρείας οθόνης είναι η γνωστές 16:9 που μεταδίδονται και από την ΕΤ3.

3) Οι προδιαγραφές της HDTV πρόκειται να είναι διεθνώς εναρμονισμένες;

Το πιο πιθανό είναι πως όχι, ως συνήθως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Αργεντινή έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιούν ενιαίο σύστημα μετάδοσης (ATSC). Η Ευρώπη και η Αυστραλία χρησιμοποιούν διαφορετικό σύστημα, το DVB-T. Τα δυο αυτά συστήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ίδιες συσκευές. Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει παρόμοια διαμόρφωση, με το Ευρωπαϊκό σύστημα, από το 2003.

4) Θα χρειαστεί να αγοράσω νέα συσκευή τηλεόρασης;

Ως συνήθως, οι καταναλωτές τη νύφη πληρώνουν. Ακόμα και αν δεν αγοράσουν νέα συσκευή, θα πρέπει να αγοράσουν κάποιον μετατροπέα για την παλιά τους συσκευή με κόστος 1.500-2.000 δολάρια. Αν ετοιμάζεστε για γάμο, ελέγξτε τα δώρα. Αν η τηλεόραση δεν καλύπτει τις προδιαγραφές, γυρίστε την πίσω.

5) Θα μπορώ να χρησιμοποιώ τις συσκευές που έχω τώρα (βίντεο, DVD, κονσόλα παιχνιδιών κτλ.) και να βλέπω κανονικά τις εκπομπές της τηλεόρασης;

Εδώ η απάντηση είναι ναι. Οι εταιρίες αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να εξαγριώσουν κι άλλο τους καταναλωτές με το να τους αναγκάσουν να πετάξουν όλες τις υπόλοιπες συσκευές τους, αφού πρώτα αγοράσουν μια HDTV συσκευή τηλεόρασης.

6) Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την HDTV ή την Ψηφιακή μου συσκευή τηλεόρασης σαν μόνιτορ υπολογιστή;

Ναι, αρκεί να έχει ανάλογες εξόδους η τηλεόραση. Ήδη μεγάλες εταιρίες έχουν ανακοινώσει ότι συσκευές τους θα μπορούν να δουλέψουν και σαν μόνιτορ υπολογιστή.

7) Εάν αγοράσω σήμερα κάποια HDTV συσκευή, μήπως έπειτα από λίγο καιρό είναι άχρηστη;

Εξαρτάται σε ποιόν απευθύνεται αυτή η ερώτηση. Αν απευθύνεται στους κατασκευαστές, η απάντηση είναι όχι. Παρ' όλα αυτά η πείρα έχει δείξει ότι όσο δεν υπάρχει ένα στάνταρτ έχουμε προβλήματα με τις συσκευές. Αν ήσασταν κάτοικοι των ΗΠΑ, θα σας έλεγα ότι σίγουρα είναι λάθος αγορά όταν υπάρχουν 18 διαφορετικά format εκπομπής.

8) Γιατί δε μπορώ να δω HDTV εκπομπές στην περιοχή μου;

Οι λόγοι είναι πολλοί: α) Δεν έχετε τέτοια συσκευή, β) Κανένας στην Ελλάδα δεν εκπέμπει σε αυτό το format, γ) Επειδή έχει χαλάσει η συσκευή σας. Η HDTV δεν είναι φθηνή τηλεόραση μια και η παραγωγή τέτοιων εικόνων στοιχίζει. Στις ΗΠΑ τα δίκτυα έχουν συμφωνήσει σε πέντε ώρες μετάδοσης ανά βδομάδα. Μέχρι το Μάιο του 1999, τα δέκα μεγαλύτερα δίκτυα των ΗΠΑ θα έχουν ξεκινήσει να μεταδίδουν ψηφιακά σήματα.

9) Θα μπορεί το δορυφορικό ή καλωδιακό σύστημα να δέχεται σήματα HDTV;

Τα δορυφορικά συστήματα είναι προχωρημένα σε σχέση με τα καλωδιακά, σε ό,τι αφορά στην λήψη σημάτων HDTV. Οι εταιρίες με καλωδιακά δίκτυα θα πρέπει να κάνουν αρκετά υψηλές επενδύσεις για να στείλουν υψηλής ευκρίνειας σήματα για εκπομπές που ούτως ή άλλως τις στέλνουν με φθηνότερο αναλογικό σήμα.

10) Θα μπορώ να δέχομαι ψηφιακά σήματα τηλεόρασης στον υπολογιστή μου;

Κάποια στιγμή ναι. Γνωστές εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών ανακοίνωσαν, τον περασμένο Νοέμβριο στην Comdex, ότι δουλεύουν προς την κατεύθυνση δημιουργίας DTV καρτών για υπολογιστές. Αυτές οι κάρτες θα στοιχίζουν λιγότερο από 1.000 δολάρια, συγκρινόμενες με συσκευές τηλεόρασης που στοιχίζουν σήμερα 5.000 έως 10.000 δολάρια.

11) Ψηφιακή τηλεόραση σημαίνει περισσότερα κανάλια;

Τεχνικά ναι. Πάντα όμως παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας το τι θα αποφασίσει για τον αριθμό των καναλιών.

12) Πρόκειται η ψηφιακή τηλεόραση να μου προσφέρει και δεδομένα εκτός της κανονικής, εικόνας;

Έχουν γίνει αρκετές εικασίες για το ότι κάποιοι θα μπορούν να στείλουν επιπλέον πληροφορίες, κάνοντας χρήση του επιπλέον bandwidth που δίνει η ψηφιακή τηλεόραση. Πληροφορίες οι οποίες θα έχουν να κάνουν με αποτελέσματα και στατιστικά διαφόρων σπορ, διακύμανση μετοχών, βιογραφίες των κινηματογραφικών αστέρων, διευθύνσεις διαφόρων κόμβων του Ίντερνετ. Αυτή η παραλλαγή της ψηφιακής τηλεόρασης ονομάζεται enhanced TV ή ορισμένες φορές datacasting.