Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βραβείο Χορν. Ο νεαρός ηθοποιός Κώστας Γάκης παρέλαβε το χρυσό σταυρό, που αντιπροσωπεύει το βραβείο Δημήτρης Χορν. Τιμήθηκε για το ρόλο του στην "Κατσαρίδα" του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, έργο που ανεβαίνει και φέτος στο "Θέατρο του Νέου Κόσμου". Συνυποψήφιοί του ήταν ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο Γιώργος Ντούσης και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

ΥΠΠΟ. Τους πνευματικούς δημιουργούς που βραβεύτηκαν με τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2005 τιμά απόψε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Η τελετή πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου θα παραστεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να απονείμει το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας. Φέτος ο θεσμός των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Αύριο ο κ. Βουλγαράκης θα επισκεφθεί την Πάτρα, για να ενημερωθεί για την πορεία των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Διάκριση ομογενούς. Η ταινία "Mona Lisa" του ομογενούς σκηνοθέτη Σωτήρη Ντουνούκου απέσπασε τα τρία μεγαλύτερα βραβεία του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Σίδνεϊ. Με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παπά και τον Στιβ Μουζάκη το φιλμ απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και σκηνοθεσίας.

Οιδίποδας αλά χιπ χοπ. Τη δική του εκδοχή της αισχύλειας τραγωδίας "Επτά επί Θήβας" δίνει ο Αμερικανός ράπερ Γουίλ Πάουερ. Συγγραφέας του θεατρικού έργου "Επτά", ενός νέου μιούζικαλ στους ρυθμούς της χιπ χοπ, παρουσιάζει τον Οιδίποδα ως τον "αυθεντικό γκάγκστερ" και "προαγωγό". Μάλιστα στο πρόγραμμα της παράστασης συμπεριλαμβάνεται ειδικό λεξιλόγιο, που επεξηγεί τις εκφράσεις στην αργκό στην οποία είναι γραμμένο το έργο.

Ζημιές. "Ο χορός" του Πάμπλο Πικάσο, ο πίνακας που εκλάπη εν μέσω του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο μαζί με άλλα έργα των Νταλί, Μονέ και Ματίς, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια πάλης ανάμεσα στον κλέφτη και το φύλακα του μουσείου, ανακοίνωσε η αστυνομία της Βραζιλίας. Ο πίνακας σκίστηκε, όταν ο φύλακας προσπάθησε να εμποδίσει τον κακοποιό, τόνισε εκπρόσωπος του σώματος.

Rolling Stones. Την πρώτη συναυλία τους στην Κίνα θα δώσουν στις 8 Απριλίου οι Rolling Stones εκτός απροόπτου, καθώς, όσες φορές έχουν ανακοινώσει εμφανίσεις στην ασιατική χώρα, τελικώς ματαιώνονται. Η τελευταία απόπειρα είχε γίνει το 2003, όμως λόγω της επιδημίας του SARS οι συναυλίες στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στο Χογκ Κογκ είχαν ματαιωθεί. Οι "Γερόλυκοι" προσπαθούν να πάρουν άδεια, για να εμφανιστούν στην Κίνα, από το '70. Εάν τελικώς εμφανιστούν, τα εισιτήρια θα στοιχίζουν από 31,5 έως και 315 ευρώ.

Classical Brits. Στην τελετή απονομής των βραβείων Brits κλασικής μουσικής, στις 4 Μαΐου, θα εμφανιστεί ο Πλάθιντο Ντομίνγκο. Θα του απονείμουν τιμητικό βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του.

Mea culpa. "Δικό μου ανόητο λάθος, όπως πάντα". Αυτό δήλωσε ο Τζορτζ Μάικλ, παραδεχόμενος ότι συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών την περασμένη Κυριακή.

Brokeback. Ως η λέξη της χρονιάς στο Χόλιγουντ αναδείχθηκε το Brokeback, σύμφωνα με τη λίστα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Global Language Monitor. Επικεφαλής της οργάνωσης δήλωσε ότι η ταινία του Ανγκ Λι έχει αναδειχθεί σε πολιτιστικό φαινόμενο, που έχει παραγάγει χιλιάδες αστεία σύμφωνα με στοιχεία από το Google. Στη διαδικτυακή αυτή πύλη υπάρχουν 38 εκατομμύρια αναφορές στην ταινία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δει το φιλμ 10 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με τις εισπράξεις των κινηματογράφων.