Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( ταφικά μνημεία στην απτέρα χανίων :: 1/2/2006 21:26:53) 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ταφικά μνημεία στην Απτέρα Χανίων

Στην τελική φάση βρίσκεται το έργο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης-ΠΕΠ Κρήτης, που εκτελείται από την ΚΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (προϊσταμένη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη) στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας του νομού Χανίων.

Η ανασκαφή στο χώρο έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το συνολικό μήκος της οχύρωσης (3.480 μ.), η κατασκευή της οποίας χρονολογείται λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

Η κύρια δραστηριότητα του έργου επικεντρώθηκε στη δυτική πλευρά, από όπου ξεκινά το δυτικό νεκροταφείο της πόλης. Οι ανασκαφικές εργασίες, τις οποίες διηύθυνε η αρχαιολόγος Βάννα Νινιού-Κινδελή, αποκάλυψαν μία από τις πύλες της πόλης και ορθογώνιο οχυρωματικό πύργο, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στρώματα με τα υπολείμματα των μαχών της ελληνιστικής περιόδου αλλά και ο ενταφιασμός νεογέννητων βρεφών κατά το β' μισό του 4ου αιώνα π.Χ. δίπλα στον οχυρωματικό πύργο.

Στον ίδιο χώρο ήρθαν στο φως δύο μεγάλα ταφικά μνημεία, από τα οποία έχει διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος του αρχιτεκτονικού υλικού. Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο έχει υπόγειο χώρο ενταφιασμού, εξαιρετικά επιμελημένης κατασκευής, στον οποίο οδηγεί κλίμακα και προθάλαμος. Είναι κατασκευασμένο από λιθόπλινθους και μεταξύ τοιχωμάτων και οροφής έχει λαξευμένο διπλό κυμάτιο, στο οποίο διατηρούνται καρφιά για την ανάρτηση κτερισμάτων ή λύχνων για φωτισμό. Στον κυρίως θάλαμο υπάρχουν τέσσερις κτιστές ταφικές θήκες. Το μνημείο είχε συληθεί εν μέρει τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ. Από τη σύληση είχαν απομείνει πήλινα ειδώλια Ερώτων και γυναικείων μορφών, μεγάλου μεγέθους, λύχνοι, γυάλινα και πήλινα αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα. Τα ταφικά μνημεία χρονολογούνται στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ., αν και τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον το μνημείο με το υπόγειο πρέπει να κατασκευάστηκε στην ελληνιστική περίοδο.

Η έρευνα έφερε στην επιφάνεια και μεγάλο αριθμό επιγραφών, κυρίως επιτύμβιων, αγγείων, λύχνων, μολυβίδων (βλήματα για σφενδόνες) και άλλων όπλων, νομισμάτων κτλ.