Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

UNESCO. Άρχισε η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις υποτροφίες UNESCO-Aschberg. Στόχος είναι η ενίσχυση νέων καλλιτεχνών, στην προσπάθειά τους να βρουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέσα στην άνοιξη του 2006.

Αποκλεισμός. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του από το πρόγραμμα παραστάσεων που διοργανώνονται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, προκειμένου να δοθεί άδεια παραστάσεων στο κρατικό θέατρο της Τουρκίας, όπως αναφέρει, και ζητά την παρέμβαση της Βουλής και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΘΟΚ Άντη Παρτζίλη, τα Επιδαύρια είναι κάτι το ιδιαίτερο και δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί το κυπριακό κρατικό θέατρο και μάλιστα στη θέση του να επιλεγεί για παραστάσεις το αντίστοιχο τουρκικό.

Σινεμά στο Κάιρο. Το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, διοργανώνει η Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια. Φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στην Ελλάδα τη διοργάνωσή του, για να τιμήσει τον ελληνικό κινηματογράφο. Η χώρα μας εκπροσωπείται με την "Πολίτικη Κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη, η Κύπρος με το "Τάμα" του Ανδρέα Πάντζη, ενώ συμμετέχουν άλλες 18 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακύρωση συναυλιών. Ο σταρ της όπερας Πλάθιντο Ντομίνγκο (φωτογραφία) αναγκάστηκε να ακυρώσει τις εμφανίσεις του στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης έπειτα από συστάσεις γιατρών. Ο 65χρονος τενόρος υποφέρει από μία πάθηση στο λαιμό από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Θεατρικά βραβεία. Το έργο "Μπίλι Έλιοτ", που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία, αναδείχτηκε ως το καλύτερο μιούζικαλ στα θεατρικά Βραβεία Κριτικών. Στην ίδια τελετή ο Κέβιν Σπέισι κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, καλύτερη ηθοποιός αναδείχτηκε η Ιβ Μπεστ και καλύτερος σκηνοθέτης ο Μάικλ Γκράντατζ.

Λογοτεχνία. Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία, όπως Ντίκενς, Σαίξπηρ, ακόμη και Τζέιμς Τζόις, υποστηρίζουν συγγραφείς όπως οι Τζ. Κ. Ρόουλιγκ και Φίλιπ Πούλμαν. Οι δυο τους είναι ανάμεσα σε όσους ρωτήθηκαν από το περιοδικό "Royal Society of Literature's RSL", προκειμένου να δημιουργηθεί μία λίστα με τα δέκα βιβλία που πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά, προτού αφήσουν το σχολείο.

Γαλλικό σινεμά. Πενθήμερο αφιέρωμα στο σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο οργανώνει στις 4-8 Φεβρουαρίου στα Χανιά το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η προβολή των ταινιών θα γίνει στον κινηματογράφο "Αττικόν" στα Χανιά. Οι ταινίες ανήκουν στην πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή και αντανακλούν τις σύγχρονες κινηματογραφικές τάσεις στη Γαλλία.

Απώλεια. Σε ηλικία 55 ετών πέθανε η θεατρική συγγραφέας Γουέντι Γουόρενσταϊν. Είχε βραβευτεί με Πούλιτζερ για το έργο της "The Heidi Chronicles".