Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( στο φως αγάλματα του βιβλικού φαραώ ραμσή ιι :: 27/2/2006 22:08:18) 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, τα ευρήματα χρήζουν μερικής αποκατάστασης.

Στο φως αγάλματα του βιβλικού Φαραώ Ραμσή ΙΙ

Η αρχαιολογική σκαπάνη τα εντόπισε βορειοανατολικά του Καΐρου, στην αρχαία Ηλιόπολη

Νέα σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο. Αποκαλύφθηκαν αγάλματα, τα οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, εκτιμάται ότι ανήκουν στο βιβλικό Φαραώ Ραμσή ΙΙ. Τα αγάλματα, βάρους έως και 5 τόνων, εντοπίστηκαν βορειοανατολικά του Καΐρου, στο ναό του Ηλίου, στην αρχαία Ηλιόπολη. "Βρέθηκαν πολλά τμήματα αγαλμάτων από κόκκινο γρανίτη και το πιο σημαντικό εξ αυτών φέρει χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στον Ραμσή ΙΙ. Τα αγάλματα χρήζουν μερικής αποκατάστασης και το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και πέντε τόνων", αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαχί Χαουάς.

Βρέθηκαν επίσης μία βασιλική κεφαλή, βάρους 2 με 3 τόνων, καθώς και ένα καθήμενο άγαλμα, ύψους 5,1 μέτρων, το οποίο στο πλαϊνό τμήμα του φέρει πιθανότατα σύμβολα του βασιλικού ονόματος του Ραμσή ΙΙ. Ο τελευταίος έχει περάσει στην ιστορία ως ο ισχυρότερος Φαραώ της Αιγύπτου, την οποία κυβέρνησε από το 1304 έως το 1237 π.Χ., σε μία περίοδο έντονων στρατιωτικών επεκτατικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα είχε διασπείρει σε ολόκληρη την Αίγυπτο ναούς και αγάλματα που τον απεικόνιζαν.

Η δε Ηλιόπολις, όπου ήρθαν στο φως τα ευρήματα, ήταν γνωστή κατά τους αρχαίους χρόνους ως η περιοχή όπου λατρευόταν ο Ήλιος.