Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αγνωστη ωδή του Κάλβου

Μία άγνωστη μέχρι τώρα ωδή του Ζακυνθινού ποιητή Ανδρέα Κάλβου ανακάλυψε στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Γλασκόβης ο Κύπριος φιλόλογος και ερευνητής Λεύκιος Ζαφειρίου. Τιτλοφορείται "Ελπίς πατρίδος", εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1819 και είναι το πρώτο έργο του Κάλβου στα ελληνικά. Η φωτογραφική αναπαραγωγή του δημοσιεύεται στο βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου "Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου".

Διχάζει ο μουσικός "Άρχοντας"

Παρά τα τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και τα 25 εκατ. δολάρια που κόστισε η μουσική εκδοχή της τριλογίας του Τόλκιν "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών", σε σκηνοθεσία Μάθιου Γουάρκους, που έκανε πρεμιέρα στο Τορόντο του Καναδά, έγινε χλιαρά δεκτή από τους κριτικούς, οι οποίοι χαρακτήρισαν το μιούζικαλ "ακατανόητο" και "ανυπόφορα γλυκανάλατο", αν και το κοινό το βρήκε "φανταστικό".

Κινητικότητα στο ΥΠΠΟ

Τη διαδικασία αξιολόγησης των θεατρικών παραγωγών της περιόδου 2005-2006 θα κινήσει το υπουργείο Πολιτισμού. Ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει προκήρυξη για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θιάσους και θα ακολουθήσει αξιολόγησή τους από τη γνωμοδοτική επιτροπή θεάτρου του ΥΠΠΟ. Απόψε στις 8.30 ο κ. Βουλγαράκης θα απονείμει το έπαθλο "Κυβέλη" στην τελετή απονομής των επάθλων θεάτρου περιόδου 2004-2006. Σήμερα, εξάλλου, ξεκινά τις συναντήσεις του με τους φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας.

Η Βρετανία κάνει πίσω…

Δύο δοχεία με τέφρα Αβορίγινων της Αυστραλίας θα επιστρέψει στην Τασμανία το Βρετανικό Μουσείο. Το μουσείο δέχτηκε το αίτημα των ιθαγενών, καθώς, όπως λέει, "υπερέχει οποιουδήποτε άλλου δημόσιου οφέλους".

Οι Τέχνες αποχαιρετούν

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής και συνθέτης Πίο Λέιβα, το τελευταίο μέλος του συγκροτήματος Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, ενώ στα 76 του πέθανε ο τραγουδιστής της κάντρι Μπακ Όουενς. Στο χώρο του κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Φλάισερ στα 89 του.