Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( τα συν και πλην του διαδικτύου για το βιβλίο :: 1/2/2006 21:04:46) 

Τα συν και πλην του Διαδικτύου για το βιβλίο

Διήμερο συνέδριο με θέμα "Αρχεία, Βιβλιοθήκες και δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας"

Τα αγαθά που προσφέρει το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον στον τρόπο λειτουργίας αρχείων και βιβλιοθηκών, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη χρήση των νέων τεχνολογιών απασχολούν το διήμερο συνέδριο με θέμα "Αρχεία, Βιβλιοθήκες και δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας", που ξεκινά σήμερα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Το συνέδριο διοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Καθηγητές πανεπιστημίου, νομικοί και ειδικοί του χώρου θα αναπτύξουν τα θετικά του Διαδικτύου ως προς τον τρόπο λειτουργίας των αρχείων και των βιβλιοθηκών- άμεση πρόσβαση, γρήγορη διακίνηση, ευκολότερη καταγραφή αρχειακού υλικού και άλλων πνευματικών έργων. Κυρίως, όμως, θα επισημάνουν τα σύγχρονα νομικά προβλήματα που ανακύπτουν στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, τα οποία αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα, τη λογοκρισία, το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εξ ου και στο συνέδριο θα προταθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την εξεύρεση λύσεων που θα ικανοποιούν τόσο τα συμφέροντα του συνόλου, όσο και των εμπλεκόμενων μερών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου: http://www.eae.org.gr/congress/home.html.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ Δ.ΝΤ.