Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( νέα πτώση στις πωλήσεις το 2005 :: 25/1/2006 18:40:51) 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Νέα πτώση στις πωλήσεις το 2005

Πτωτικά κινήθηκαν παγκοσμίως οι πωλήσεις των ηχογραφημάτων και το 2005, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), η οποία εκπροσωπεί ολόκληρο τον κλάδο. Παρά τα αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας διεθνώς μειώθηκαν κατά 2% πέρυσι. Το 2004 είχαν παραμείνει σταθερά στα 33,6 δισ. δολάρια έπειτα από μια "κατρακύλα" τεσσάρων ετών. Οι αριθμοί οι οποίοι καταμαρτυρούν τη νέα πτώση και τους οποίους έδωσε στη δημοσιότητα ο Τζον Κένεντι, επικεφαλής της IFPI, βασίζονται σε στοιχεία που προέρχονται από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αγοράς.

Την πτωτική τροχιά των συνολικών πωλήσεων δεν κατάφερε να ανακάμψει ούτε ο τριπλασιασμός των εσόδων από τις ψηφιακές πωλήσεις της μουσικής ούτε η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο της παράνομης ανταλλαγής αρχείων. Η IFPI εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές οι πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες και κατά το τρέχον έτος. Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο εξετάζονται στο συνέδριο που πραγματοποιείται στις Κάννες. Οι συμμετέχοντες αγγίζουν τις 9.500 και προέρχονται από 92 χώρες. Το δε συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή συνάντηση των ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας, ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας που επικρατεί στον κλάδο.

Ανάχωμα τα μουσικά dvd

Στην Ελλάδα οι νόμιμες πωλήσεις βρέθηκαν το 2004 στα 7,5 εκατομμύρια CD, κατρακυλώντας επί μία πενταετία από τα 8,5 εκατομμύρια CD το 2000 (μείωση 11,76%). Η αξία των πωλήσεων έπεσε ακόμα περισσότερο, (μείωση 15,2%) από τα 62,3 εκατομμύρια ευρώ στα 52,8 εκατομμύρια, κατεβάζοντας το μέσο όρο πώλησης ανά κομμάτι στα 6,9 ευρώ. Η πτώση, όπως σημειώνει το ελληνικό τμήμα της IFPI, θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένης της έκτασης της πειρατείας, εάν δεν είχαν απογειωθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια οι πωλήσεις των μουσικών DVD.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ Δ.ΝΤ.