Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μπιενάλε αρχιτεκτονικής. Πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνει το ΥΠΠΟ για τη 10η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας (10/9-19/11). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες πρέπει να σχετίζονται με το θέμα "Πόλεις: Αρχιτεκτονική και Κοινωνία", προκειμένου να επιλεγεί η εθνική συμμετοχή μας. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών, Ρεθύμνου 1, 106 82 Αθήνα, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2006. Περισσότερες πληροφορίες: www.labiennale.org.

Περιοδικό. Η ιστορία επαναχρησιμοποίησης ενός μαρμάρινου επιθήματος κιονόκρανου, που μετασκευάστηκε σε στόμιο πηγαδιού, δαχτυλίδια τοξοτών, ένας χειρόγραφος κώδικας από τον βιβλιογράφο Άνθιμο εξ Ιωαννίνων και αναθήματα κατ' ευχήν από τις συλλογές του Μουσείου παρουσιάζονται στο νέο, το 11ο τεύχος (2004) της περιοδικής έκδοσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η ετήσια έκδοση διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου (Λ. Στρατού 2) και στο Λευκό Πύργο προς 6 ευρώ.

Έκδοση. Με στόχο μία επανεκτίμηση του έργου και του βίου της Πηνελόπης Δέλτα, οι εκδόσεις της "Εστίας" μαζί με το Μουσείο Μπενάκη κυκλοφόρησαν το συλλογικό τόμο "Π. Σ. Δέλτα: Σύγχρονες προσεγγίσεις στο έργο της". Χθες παρουσιάστηκε η έκδοση.

Βατόμουρα. Η ταινία "Ο γιος της Μάσκας", η συνέχεια της κωμωδίας φαντασίας "Μάσκα", συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά οκτώ, για τα φετινά Βατόμουρα, που απονέμονται μία μέρα πριν από τα Όσκαρ, στις 4 Μαρτίου, στους χειρότερους του κινηματογράφου. Τον τίτλο του χειρότερου ηθοποιού διεκδικεί και ο Τομ Κρουζ για την ερμηνεία του στον "Πόλεμο τον Κόσμων", καθώς και ο Ουίλ Φέρελ για τη "Μάγισσα". Η σύντροφος του Κρουζ Κέιτι Χολμς διεκδικεί το Βατόμουρο β' γυναικείου ρόλου ("Batman Begins"), ενώ οι δυο τους διεκδικούν ένα νέο βραβείο, αυτό του πιο δακρύβρεχτου στόχου των ταμπλόιντ.

Λονδρέζικα βραβεία. Ο "Επίμονος κηπουρός" αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία στα φετινά βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία London Evening Standard, ενώ ο πρωταγωνιστής του Ραλφ Φάινς καλύτερος ηθοποιός. Συνολικά απέσπασε επτά βραβεία.

Εβίτα. Ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αναβιώσει το καλοκαίρι στη σκηνή του Γουέστ Εντ την "Εβίτα". Το μιούζικαλ είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Λονδίνο πριν από 28 χρόνια. Το ρόλο της Εβίτα Περόν, τον οποίο ερμήνευσε στην κινηματογραφική μεταφορά του η Μαντόνα, θα ενσαρκώσει η Έλενα Ρότζερ.

Απώλειες. Πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο ο σταρ της σόουλ Τζιν ΜακΦάντεν. Στα 55 της έχασε τη μάχη με την ανίατη νόσο και η βραβευμένη με Πούλιτζερ θεατρική συγγραφέας Γουέντι Βάσερστάιν.

Σπίλμπεργκ. Την πεποίθηση ότι τόσο οι κινηματογραφιστές όσο και οι κινηματογραφόφιλοι αρθρώνουν πιο έντονα πολιτικό λόγο μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους εξέφρασε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος με την τελευταία ταινία του "Μόναχο" προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δήλωσε στο περιοδικό "Νιούσγουικ" ότι ανέμενε πυρά από τη δεξιά παράταξη, εξεπλάγη ωστόσο από τις μικρότερες αλλά όχι λιγότερο επώδυνες βολές της αριστεράς.

Μπερλινάλε. Πολιτική, ποδόσφαιρο και σινεμά. Τρία στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις 9 Φεβρουαρίου, τέσσερις μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θα φιλοξενήσει η Γερμανία. Ο διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ δήλωσε ότι στο σύνολό της η φετινή διοργάνωση θα είναι έντονα πολιτική.