Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( αίτημα επιστροφής των μαρμάρων του παρθενώνα :: 19/1/2006 19:43:20) 

Στην έκθεση παρουσιάζονται ψηφιακές συνθέσεις εικόνων από διαμελισμένα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών και της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Αίτημα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα

Εκθεση στη Φραγκφούρτη με τίτλο "Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα-Πολιτιστική επιταγή"

Με την έκθεση του υπουργείου Πολιτισμού και του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη "Η επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα-Πολιτιστική επιταγή", που λειτουργεί από χθες στη Φραγκφούρτη, τα μάρμαρα αποκτούν φωνή και η κεφαλή που βρίσκεται μακριά "βρίσκει" το σώμα της στην Αθήνα ή το διαμελισμένο σώμα του θεού αποκαθίσταται με τη "συγκόλληση" των τεμαχίων που έχουν μεταφερθεί μακριά από το μνημείο.

Εν τέλει τα εκμαγεία, ό,τι έχει απομείνει στις ζωοφόρους του Παρθενώνα, στα αετώματα και τις μετόπες με επικολλήσεις των θραυσμάτων τους που μετέφερε ο λόρδος Έλγιν και βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, διηγούνται στους Γερμανούς επισκέπτες μία ιστορία που πρέπει να μάθουν όλοι οι λαοί. Τη μεταφορά με τουλάχιστον ύποπτο τρόπο στη βρετανική πρωτεύουσα και τη "φυλάκιση" κομματιών ενός μνημείου που ανήκει στην ανθρωπότητα.

Η έκθεση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ενώ ανάλογη έκθεση έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στην Αθήνα, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην Ουνέσκο.

Στόχος της έκθεσης είναι να γίνει γνωστό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας ότι πάνω από τα μισά των γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο και μόνο το υπόλοιπο 40% στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Σε χαιρετισμό που διαβάστηκε στην τελετή των εγκαινίων ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε την έκθεση πρωτοποριακή, προσθέτοντας ότι "έστω και ψηφιακά καταφέρνει να μας φέρει πιο κοντά στην επιθυμητή εικόνα του Παρθενώνα, καθιστώντας αναγκαία πολιτιστική επιταγή την επανένωση των γλυπτών του".

Με την ευκαιρία της έκθεσης, που φιλοξενείται σε αίθουσα του δημαρχείου της γερμανικής πόλης και πραγματοποιείται με τη βοήθεια πολλών χορηγών και την οργανωτική υποστήριξη της διαδημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης Ανατολική Α.Ε., κυκλοφόρησε καλαίσθητος κατάλογος, στον οποίο παρουσιάζονται οι δυνατότητες αποκατάστασης των γλυπτών, εάν επιστραφούν τα κλεμμένα κομμάτια τους, και το υπό ανέγερση στην Αθήνα μουσείο της Ακρόπολης.