Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, προκειμένου να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος", απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση της βουλευτή του Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Β. Σχοιναράκη για την εισροή υδάτων στο Μουσείο. Παραδέχεται ότι όντως υπήρχε μία μικρή σταγονορροή, "που διακόπηκε σύντομα", και για προληπτικούς λόγους ο χώρος της γραμματείας της ΚΓ' ΕΠΚΑ εκκενώθηκε και το προσωπικό στεγάστηκε προσωρινά σε άλλους χώρους.

Ικανοποιημένη έφυγε χθες η αντιπροσωπεία των εκτάκτων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού από τη συνάντησή της με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά, με αντικείμενο την άμεση επαναπρόσληψη όσων είχαν καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα. Η κ. Πετραλιά διαβεβαίωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται, ότι έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε 400 έκτακτους, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες μονιμοποίησης μέσω ΑΣΕΠ.

Απροετοίμαστη. Η Πάτρα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για το ρόλο της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, αναφέρει δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Βίνερ Τσάιτουνγκ". Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος "Ελληνικά προβλήματα πολιτισμού" αλλά και ο υπέρτιτλος "Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μία ελληνική ιδέα, αλλά στην ίδια την Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα".

Κλοπή τόνων! Το ισπανικό μουσείο Reina Sofia, ένα από τα μεγαλύτερα της Μαδρίτης, παραδέχτηκε ότι έχασε ένα τεράστιο γλυπτό από ατσάλι βάρους 38 τόνων! Το μουσείο αγόρασε το γλυπτό του Αμερικανού καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Σέρα τη δεκαετία του 1980 για περισσότερα από 200.000 δολάρια. Το 1990 το αποθήκευσε σε χώρο εταιρείας που ειδικεύεται στη φύλαξη έργων τέχνης. Όμως, όταν το αναζήτησε, για να το επανεκθέσει, πριν από λίγους μήνες, το έργο είχε κάνει φτερά!

Μπάφτα. Δέκα βραβεία BAFTA διεκδικεί το βρετανικό πολιτικό θρίλερ "Επίμονος κηπουρός" του Φερνάντο Μεϊρέγιες με τους Ρέιφ Φάινς και Ρέιτσελ Βάις (φωτογραφία). Η απονομή των βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Ανακάλυψη. Η ανεύρεση μιας καμίνου, με τα τελευταία απομεινάρια της σκουριάς στη θέση τους, είναι το σημαντικότερο εύρημα από τις ανασκαφές στο μεταλλείο Μαθιάτη, έξω από τη Λευκωσία, και εκτίθεται στο Kυπριακό Mουσείο της περιοχής. Φαίνεται να είναι η μόνη κάμινος που έχει βρεθεί σε τέτοια καλή κατάσταση μέχρι σήμερα στην Kύπρο, ίσως και σε ολόκληρη την Aνατολική Mεσόγειο.

Μυστηριώδης επίσκεψη. Για 57η συνεχόμενη χρονιά ένας μυστηριώδης άνδρας εναπόθεσε στον τάφο του Έντγκαρ Άλαν Πόε τριαντάφυλλα και ένα μπουκάλι κονιάκ με αφορμή την επέτειο γέννησης του ποιητή. Σύμφωνα με τον Τζεφ Τζερόμ, επιμελητή του Μουσείου Πόε, η επίσκεψη πραγματοποιείται κάθε 19 Ιανουαρίου.