Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βράβευση. Η ταινία "Grbavica", της οποίας το σχέδιο σεναρίου βραβεύτηκε στο εργαστήρι του Balkan Fund το 2003, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Βόσνιας σκηνοθέτιδας Τζασμίλα Ζμπάνικ, η οποία περιγράφει τη μοίρα μιας γυναίκας, θύματος βιασμού, στην αναταραχή που ακολουθεί τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Η ταινία, συμπαραγωγή Αυστρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γερμανίας και Κροατίας, διαγωνίζεται ανάμεσα σε 26 ταινίες. Επιπλέον ακόμη δύο πρότζεκτ του Balkan Fund συμμετέχουν στο Φεστιβάλ του Βερολίνου: το "Small Crime" του βραβευμένου σκηνοθέτη Χρήστου Γεωργίου και το "Queen Victoria" της Βουλγάρας Maya Vitkova.

Ακέφαλη Σφίγγα. Σημαντικά νέα ευρήματα ήρθαν στο φως στην ανασκαφή που συνεχίζεται εδώ και έναν χρόνο στη βίλα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι της Ιταλίας. Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν μία επιβλητική σκάλα, το άγαλμα ενός αθλητή, καθώς και ένα ακέφαλο άγαλμα της Σφίγγας. Η σκάλα πιστεύεται ότι ήταν η είσοδος της έπαυλης, η οποία κατασκευάστηκε το 2ο μ.Χ. αιώνα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 15 σκαλοπάτια, πλάτους οκτώ μέτρων, και οι αρχαιολόγοι δεν απέκλεισαν την πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα θαμμένα στο χώμα. Η περιοχή της ανασκαφής θα ανοίξει για το κοινό σε περίπου έναν χρόνο.

Ρεκόρ. Δέκα παγκόσμια ρεκόρ σημειώθηκαν σε δημοπρασία των Κρίστις με μεταπολεμικά έργα σύγχρονης τέχνης. Δημιουργίες των Μπάζελιτς, Άουερμπαχ κ.ά. ήταν μεταξύ των έργων που βγήκαν στο σφυρί και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές το έργο του Τσιλιντά "Elogio de la Arquitectura", που πουλήθηκε έναντι 1.24 εκατ. λιρών.

Εκπτώσεις. Όλο το Φεβρουάριο και το Μάρτιο οι επισκέπτες των βιβλιοπωλείων μπορούν να προμηθευτούν με έκπτωση έως και 50% όλες τις εκδόσεις του "Μεταίχμιου". Η προσφορά ισχύει για όλα τα βιβλία του "Μεταίχμιου", επιστημονικά, λογοτεχνικά, παιδικά, βιβλία τέχνης, λευκώματα, δοκίμια, μελέτες και βιογραφίες.

Αντιδράσεις. Μία τουρκική υπερπαραγωγή, "Η κοιλάδα των λύκων-Ιράκ", που σπάει ταμεία στις κινηματογραφικές αίθουσες της Τουρκίας, βάζει σε δοκιμασία τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Στις 4 Ιουλίου του 2003 στη Σουλεϊμανίγια του Βορείου Ιράκ Αμερικανοί στρατιώτες είχαν "περάσει" τσουβάλια στα κεφάλια έντεκα στρατιωτών των τουρκικών δυνάμεων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Η ταινία βασίζεται σε αυτό το γεγονός και σύμφωνα με το σεναριογράφο της Μπαχαντίρ Οζντένερ στόχο έχει να μιλήσει για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κατοχικές δυνάμεις και όχι να ενισχύσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα.

Απώλεια. Πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, πέθανε ο Ιάπωνας μουσικός Ακίρα Ιφουκούμπε, ο οποίος συνέθεσε τη μουσική για τη σειρά των φιλμ "Γκοτζίλα". Το 2003 είχε λάβει το βραβείο Person of Cultural Merit, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Ιαπωνίας.