Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( νέο, ευέλικτο πρόγραμμα :: 26/1/2006 19:24:24) 

Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος.

Νέο, ευέλικτο πρόγραμμα

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ

Στο μέσο του χειμώνα το Ελληνικό Φεστιβάλ, υπό τη νέα του διοίκηση και το νέο του πρόεδρο Γιώργο Λούκο, ανακοίνωσε τι θα δούμε το φετινό καλοκαίρι. Το νέο πρόγραμμα είναι πραγματικότητα, την οποία ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου την χαρακτήρισε "κατώφλι νέας εποχής".

Το φεστιβάλ διάρκειας πέντε μηνών, συμπιέζεται σε δύο μήνες. Οι παραστάσεις στην Επίδαυρο περιορίζονται από δέκα Σαββατοκύριακα σε έξι. Ανοίγει την 1η Ιουνίου και τελειώνει στις 29 Ιουλίου.

Εκτός από το Ηρώδειο, την Επίδαυρο και το Λυκαβηττό, προστίθενται νέοι χώροι που θα φιλοξενούν εκδηλώσεις, όπως το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260, το Μέγαρο Μουσικής, τα θέατρα "Κοτοπούλη", "Φρυνίχου" και "Πόρτα", ο χώρος της Ειρήνης Παππά με την επωνυμία "Σχολείον".

Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα συνεργαστεί με διευθυντές διάσημων ξένων φεστιβάλ, όπως αυτό της Αβινιόν, με σκοπό την ανταλλαγή παραστάσεων. Οι τιμές των εισιτηρίων θα μειωθούν δραστικά. "Το πιο ακριβό εισιτήριο στην Αβινιόν είναι 38 ευρώ, ενώ εδώ είχαμε και εισιτήρια των 150 ευρώ", παρατήρησε ο κ. Λούκος.

Για τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ δεν χρησιμοποιήθηκαν καλλιτεχνικά γραφεία μετακλήσεων καλλιτεχνών, παρά μόνο σε δύο εκδηλώσεις. Το γεγονός σημαίνει οικονομία κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναλυτικά είπε ο κ. Λούκος, παρέλαβε ένα έλλειμμα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ είναι 10 εκατ. ευρώ, αλλά η τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 3,5 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτά, ας κάνουμε κάποιες στάσεις στο φετινό πρόγραμμα: Η Σχολή της Όπερας του Πεκίνου τον Ιούνιο (9/10) στο Ηρώδειο παρουσιάζει επί σκηνής τον δάσκαλο να διδάσκει του μαθητές του, το αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο (24-25/6), η θρυλική χορεύτρια Σιλβί Γκιγιόμ (20-21/6), ο Φίλιπ Γκλας με την "Πεντάμορφη και το τέρας" (3-4/7), οι Μπλουζ Μπράδερς (11-12/7), ο B.B. King (22/7), η Λάιζα Μινέλι (26-27/7).