Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( ανατολίτικος σεβντάς για δύο ημέρες στο "πλατώ" :: 23/1/2006 20:23:54) 

Η Ντίλεκ Κοτς και ο Δρόσος Κουτσοκώστας τραγουδούν για τα καρντάσια σε Ελλάδα και Τουρκία

Ανατολίτικος σεβντάς για δύο ημέρες στο "Πλατώ"

Η Ντίλεκ Κοτς και ο Δρόσος Κουτσοκώστας συμπράττουν μουσικά μεταφέροντας ρυθμούς και τραγούδια της Ανατολής

Στη σκηνή του "Πλατώ" συμπράττουν σήμερα και την επόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου η Ντίλεκ Κοτς (Dilek Kots) και ο Δρόσος Κουτσοκώστας, μεταφέροντάς μας ρυθμούς και τραγούδια της Ανατολής. Με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη θα μας ταξιδέψουν στη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη και την Καππαδοκία, για να περάσουν στη συνέχεια στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη και τη Μακεδονία. Πρόκειται για "μια μεταφορά των συναισθημάτων που ταξιδεύουν στο χρόνο, στους ίδιους γνώριμους μουσικούς δρόμους, και που αγγίζουν τα… καρντάσια και των δύο λαών".

"Αν και ο καθένας από τους δυο μας έχει τη δική του προσωπική πορεία στο χώρο, βρεθήκαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα, που περιέχει τραγούδια με κοινή μουσική ρίζα", ανέφερε ο Δρόσος Κουτσοκώστας. "Κάποια από αυτά ερμηνεύονται παράλληλα στις δύο διαφορετικές γλώσσες, στα τουρκικά και τα ελληνικά. Πέρα από αυτά, ο καθένας αναπτύσσεται μουσικά στο χώρο του".

Ο Δρόσος Κουτσοκώστας είναι διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής. Από το 1997 μέχρι σήμερα είναι μέλος του μουσικού σχήματος "Εν χορδαίς", τραγουδά και ερευνά τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου.

Η Ντιλέκ Κοτς γεννήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα έκανε τα πρώτα βήματά της στη μουσική. Το 1999 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε σπουδές στη βυζαντινή μουσική. Αρχικά έγινε γνωστή δισκογραφικά από τη συνεργασία της με τον Γιώργο Καζαντζή στο δίσκο του "Σέρρα" και στη μεταφορά του "Ήτανε αέρας", που τραγούδησε στα τουρικά σε δική της απόδοση. Συμμετείχε, με τη συγκινητική της ερμηνεία στο "Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί", πάλι σε δική της απόδοση, στο σάουντρακ της ταινίας "Πολίτικη κουζίνα" της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Τους δύο ερμηνευτές θα συνοδεύσουν ο Γιώργος Ψάλτης στο βιολί, ο Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και το λαούτο, ο Αλέκος Ζώρας στο κλαρίνο και ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά.

"Πλατώ", Γιάννη Αγγέλου 14, τηλ. 2310 321389, ώρα έναρξης 22.30