Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( επιστρέφει το πρώτο θραύσμα του παρθενώνα :: 9/1/2006 20:51:58) 

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ

Επιστρέφει το πρώτο θραύσμα του Παρθενώνα

Θραύσμα που ανήκει στη ζωφόρο του Παρθενώνα θα επιστραφεί στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εντός του 2006, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Άγγελο Χανιώτη.

Ο κ. Χανιώτης ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό ότι το θραύσμα, το οποίο απεικονίζει πέλμα ανδρικής μορφής από τη βόρειο ζωφόρο του Παρθενώνα, πρόκειται να επιστραφεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει γίνει θετική εισήγηση προς την πρυτανεία από το αρμόδιο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας, του οποίου υπεύθυνος είναι ο κ. Τ.H. lscher. Εντός των επομένων ημερών η πρυτανεία του γερμανικού πανεπιστημίου θα συνεδριάσει, προκειμένου να αποδεχθεί την εισήγηση του ινστιτούτου. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χανιώτης, εκ μέρους της πρυτανείας υπάρχει θετική διάθεση για την άμεση επιστροφή του θραύσματος.

Πρόκειται σαφώς για μια πολύ σημαντική κίνηση, συμβολικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι το πρώτο θραύσμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που επιστρέφει στην Ελλάδα, για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα επικόλλησης στον υπόλοιπο λίθο, που βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η κίνηση, τόνισε ο κ. Χανιώτης, γίνεται στο όνομα της διεθνούς κοινότητας, αφού το πανεπιστήμιο θεώρησε ότι έχει χρέος προς την ανθρωπότητα και τον Παρθενώνα, μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.