Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πρόσκληση. Το Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Θέρμης και η θεατρική ομάδα του "Θεάτρου Όραμα" διοργανώνουν έναν νέο θεσμό με αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους θεατρικούς συγγραφείς. Το 1ο θεατρικό αφιέρωμα θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2006 στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, όπου θα τιμηθεί και ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Όσες ομάδες (ερασιτεχνικές, ημιεπαγγελματικές, επαγγελματικές) επιθυμούν να συμμετάσχουν με έργο του τιμώμενου συγγραφέα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης μέχρι τις 30 Απριλίου. Πληροφορίες στα τηλ. 2310 463423, 461655.

Γαλλόφωνο σινεμά. Ταινίες παραγωγής του 2005 θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου", που θα πραγματοποιήσει στον κινηματογράφο "Αττικόν" και στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου η γαλλική πρεσβεία με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Θα απονεμηθούν και φέτος για έβδομη χρονιά το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νέων από μία επιτροπή νέων Ελλήνων γαλλόφωνων σινεφίλ, ενώ στις 6-13 Απριλίου το φεστιβάλ θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη.

Εκκεντρικότητες. Η Ιρλανδή τραγουδίστρια Μπγιορκ (φωτογραφία) αναδείχτηκε η πιο εκκεντρική παγκοσμίως σε έρευνα του περιοδικού "BBC's Homes and Antiques". Ο πρώην πρωταθλητής του μποξ Κρις Γιούμπανκ ήρθε δεύτερος και τρίτος ο παρουσιαστής αθλητικών ειδήσεων στο BBC Ντέιβιντ Ικ.

Βραβεία. Το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ "Ορλάντο" ξεχώρισε φέτος στο θεσμό "Βραβείο Θεάτρου" που απονέμει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Η Στέλλα Φυρογένη, που πρωταγωνιστεί στο έργο, αναδείχτηκε καλύτερη ηθοποιός, ενώ η δουλειά της σκηνοθέτιδας Λέας Μαλένη κρίθηκε ως μία από τις καλύτερες της τελευταίας διετίας. Με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς τιμήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους.

Ληστεία. Δύο ληστές εισέβαλαν στο μουσείο του Νόβι Σαντ, βόρεια της Σερβίας, την Κυριακή, και αφού έδεσαν τους φύλακες -χωρίς ευτυχώς να τους τραυματίσουν- έφυγαν με τέσσερις πολύτιμες ελαιογραφίες: το έργο του Ρέμπραντ "Πορτρέτο του πατέρα", το "Σένεκα" του Ρούμπενς, μία μινιατούρα του Ιταλού καλλιτέχνη Πιερ Φρανσέσκο Μόλα και έναν πίνακα ανώνυμου Ολλανδού συγγραφέα του 16ου αιώνα.

Άνοδος. Οι κινηματογράφοι σε Βρετανία και Ιρλανδία κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση που παρουσιάζουν αυτοί των ΗΠΑ και άλλων χωρών και να έχουν άνοδο το 2005. Τα ταμεία τους είχαν κέρδη 840 εκατ. λιρών, εν αντιθέσει με την πτώση ποσοστού 4% που αντιμετώπισαν κινηματογράφοι των ΗΠΑ και του Καναδά, του 30% που έζησαν τα σινεμά της Πολωνίας ή του 14% της Ελβετίας. Φαίνεται ότι ταινίες-κλειδιά αποτελούν αυτές που αφορούν τη Βρετανία, όπως τα φιλμ "Wallace And Gromit: The Curse Of The Were-Rabbit", "Nanny McPhee" αλλά και ο "Χάρι Πότερ" και η "Νάρνια".