Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στην πολύ ωραία ιδέα του υπουργείου Πολιτισμού να τιμηθεί η επέτειος για τα δέκα χρόνια που παρήλθαν από την τελευταία πνοή του Οδυσσέα Ελύτη, προχθές 18 Μαρτίου, συμμετείχε ως μία από τις πέντε τιμώσες πόλεις και η Θεσσαλονίκη, με μια λιτή αλλά περιεκτική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΘΒΕ. Στο Βασιλικό Θέατρο αναδύθηκαν μνήμες και στίχοι του μεγάλου ποιητή, επιλεγμένα από "Τα Ρω του Έρωτα", όπως αναγνώστηκαν από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε μια θεατρικοποιημένη απαγγελία. Στις αναγνώσεις διείσδυαν μουσικά αποσπάσματα, που αποδείκνυαν τη ζωντάνια αλλά και τη ρυθμικότητα της στιχοπλοκίας του Ελύτη. Προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος αναφέρθηκε στην όλη φιλοσοφία του αφιερώματος, θεωρώντας το πρόταγμα του σημαντικού απέναντι στο ευτελές και το ασήμαντο που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος στη ζωή μας. Συγχρόνως, δανείστηκε τη ρήση του ποιητή, ο οποίος συνδέει τη γλώσσα και την ποίηση για τριάντα αιώνες, με σκοπό τους να οδηγήσουν τη σκέψη σε ανεξιχνίαστες οδούς, ενώ τελευταία μάλλον η σκέψη μόνη της οδηγείται στους δρόμους της βλακείας.

Ως θεωρητική υποστηλώτρια της εκδήλωσης η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζωή Σαμαρά υποστήριξε ότι διαβάζοντας τον Ελύτη "αναγνωρίζουμε όλοι με μιας, με την ψυχή και το σώμα μας, τι είναι γνήσια ποίηση: λόγος ξάστερος που λάμπει και συνάμα γεννά αστέρια. Με τα χρόνια που περνούν ο λόγος του γίνεται καθημερινός, γίνεται ώριμα ποιητικός, μα πάντα βαθιά αισθησιακός: ερωτική ποίηση που δεν παρασύρεται από το συναίσθημα. Τέχνη και τεχνική συμβαδίζουν. Πάνω στο άυλο σώμα της έκστασης, χαράζει ο ποιητής τον προσωπικό του λόγο".

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ και γνωστός ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου επισφράγισε τη συνάντηση αυτή απαγγέλλοντας τον "Προφητικό" από το "Άξιον Εστί" με τρόπο μοναδικό, τέτοιον που δίχως υπερβολή στάθηκε δίπλα στην καταξιωμένη και ανυπέρβλητη απαγγελία του Μάνου Κατράκη.