Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο. Σημαντική είναι η ελληνική παρουσία και ειδικότερα της ελληνικής κοινότητας Καΐρου στην 38η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο, που άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Τρίτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και θα ολοκληρωθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά με το πρόγραμμα μετάφρασης που έχει υιοθετήσει από το 2003 το μορφωτικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας σε συνεργασία με το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο Καΐρου και την ελληνική κοινότητα Καΐρου.

Νέο βραβείο. Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Το μυστικό του Μπροουκμπάκ Μάουντεν" Ανγκ Λι απέσπασε και το βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Παραγωγών, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του βραβείου Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις 31 Ιανουαρίου και οι νικητές στις 5 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της τελετής της 78ης απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών.

Κάννες. Η ταινία "Κωδικός Ντα Βίντσι" θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στις 17 Μαΐου. Η ταινία του Ρον Χάουαρντ, που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τομ Χανκς (φωτογραφία), θα προβληθεί στο Φεστιβάλ δύο ημέρες πριν από την παγκόσμια προβολή της στους κινηματογράφους.

Ανακάλυψη. Η Αθήνα του Περικλή φαίνεται ότι αποδεκατίστηκε εξαιτίας λοιμού, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η γενετική έρευνα στο ανθρωπολογικό υλικό που βγήκε από τις ανασκαφές του μετρό. Ο περίφημος λοιμός της Αθήνας, του 430-426 π.Χ., από τον οποίο πέθανε το ένα τρίτο των Αθηναίων και οδήγησε στο θάνατο τον Περικλή, ήταν μία επιδημία τυφοειδούς πυρετού.

Σεμινάρια. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος "Παιδεία-Πολιτισμός" το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε σε πιλοτική βάση 36ωρα σεμινάρια αρχαίου δράματος με επικεφαλής την ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου Λυδία Κονιόρδου. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί σε Κιλκίς και Καβάλα με επόμενους προορισμούς τη Χίο, τα Ιωάννινα και τη Σπάρτη. Στα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται να έχουν καλυφθεί όλες οι εκπαιδευτικές περιφέρειες με δράσεις που θα αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της Τέχνης.

Μακεδονία: Μία επιπλέον σελίδα δημιούργησαν στο Διαδίκτυο οι υπεύθυνοι της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στις ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας προστέθηκε άλλη μία. Θέμα της η παρουσίαση των εργασιών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας οι οποίες έχουν αναφορά στη λέξη "Μακεδονία". Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση web.lib.auth.gr/portal/macedonia/pub, όπου πέραν των τίτλων των εργασιών, θα βρουν το όνομα ή τα ονόματα τού ή των συγγραφέων τους, καθώς και περίληψη των εργασιών αλλά μόνο στα αγγλικά. Αυτή η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται εφόσον δημοσιεύονται νεότερες εργασίες στις οποίες αναφέρεται η λέξη "Μακεδονία". Όμως και η επίσκεψη στις άλλες ιστοσελίδες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και ο πλούτος γνώσεων που περιέχουν αποδεικνύει πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί η εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο των βιβλιοθηκών.