Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( βολές σκηνοθετών στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο :: 24/1/2006 19:41:36) 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Κώστας Γαβράς είναι δύο από τους σκηνοθέτες που διαφωνούν ανοιχτά με τις επιλογές του ΥΠ.ΠΟ. στον τομέα του κινηματογράφου.

Βολές σκηνοθετών στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

Τις διαφωνίες τους σε βασικά άρθρα του νέου πλαισίου για την έβδομη Τέχνη καταθέτουν σπουδαίοι δημιουργοί

Αλλη μία ανοιχτή επιστολή έφυγε χθες με αποστολέα την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και παραλήπτη τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θέμα, τι άλλο, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο και οι αντιρρήσεις του χώρου της έβδομης τέχνης.

Το σημαντικό είναι ότι τη συγκεκριμένη επιστολή υπογράφουν τα μεγαλύτερα ονόματα των σκηνοθετών με άμεση σχέση με την εγχώρια δημιουργία. Συγκεκριμένα, ο Ζυλ Ντασέν, ο Κώστας Γαβράς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Κώστας Φέρρης, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Γιώργος Κατακουζηνός και ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Θόδωρος Αδαμόπουλος διαφωνούν με το νομοσχέδιο και την καταγραφόμενη απουσία σημαντικών πρωτοβουλιών από τα άρθρα του: Δεν υπάρχει πουθενά μέριμνα για την παιδεία, απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες για την προστασία της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς με την ίδρυση αρχείου, για την ενίσχυση των μικρών περιφερειακών αιθουσών, για τη στήριξη της ταινίας μικρού μήκους, για τις κινηματογραφικές λέσχες. Ακόμη επισημαίνουν ότι, παρά τα επαγγελλόμενα, δεν επιλύεται το μείζον πρόβλημα της εξεύρεσης ζωτικών πόρων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή και, τέλος, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την καταβολή του 1,5% του ακαθάριστου εισοδήματος των καναλιών για την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

Καταλήγοντας η επιστολή ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού για την όσο το δυνατόν συντομότερη απόσυρσή του και το εξαρχής ξεκίνημα ενός διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων του ελληνικού κινηματογράφου. "Γιατί", όπως τονίζεται, "αν η Ελλάδα δικαιούται να ονειρεύεται και να ανοίγει τα φτερά της στην Ευρώπη και στον κόσμο, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με τον πολιτισμό της. Και ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της".

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Β.Κ.