Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σήμα κινδύνου. Κινδυνεύει από τη φθορά του χρόνου η οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε ο πρόσφατος σεισμός. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", στο οποίο ανήκει το κτίριο, έχει αρχίσει εκστρατεία για την προσέλκυση χορηγών, ώστε να συγκεντρωθούν 1,7 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή της οικίας σε μουσείο. Η Βουλή, ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος, θα καλύψει το 1/3 των δαπανών.

Βραβεία. Το "Brokeback Mountain" του Ανγκ Λι νικήθηκε από το "Crash" του Πολ Χάγκις στα βραβεία της Ένωσης των Ηθοποιών του Χόλιγουντ. Το "Crash", μία ταινία για τις φυλετικές σχέσεις, απέσπασε το βραβείο καλύτερου συνολικού καστ. Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν (Capote) και η Ρις Γουίδερσπουν (Walk The Line) πήραν το βραβείο ερμηνείας πρώτου ρόλου, ενώ η Βρετανίδα Ρέιτσελ Βάις το βραβείο για το δεύτερο ρόλο. Σήμερα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Σπίλμπεργκ. Την πεποίθηση ότι τόσο οι κινηματογραφιστές όσο και οι κινηματογραφόφιλοι αρθρώνουν πιο έντονα πολιτικό λόγο μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους εξέφρασε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος με την τελευταία ταινία του "Μόναχο" προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δήλωσε στο περιοδικό "Νιούσγουικ" ότι ανέμενε πυρά από τη δεξιά παράταξη, εξεπλάγη ωστόσο από τις μικρότερες αλλά όχι λιγότερο επώδυνες βολές της αριστεράς.

Μπερλινάλε. Πολιτική, ποδόσφαιρο και σινεμά. Τρία στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις 9 Φεβρουαρίου, τέσσερις μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θα φιλοξενήσει η Γερμανία. Ο διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ δήλωσε ότι στο σύνολό της η φετινή διοργάνωση θα είναι έντονα πολιτική.

Γκόγια. Το αγγλόφωνο φιλμ "Η κρυφή ζωή των λέξεων" της Ισπανίδας Isabel Coixet με πρωταγωνιστή τον Τιμ Ρόμπινς απέσπασε τέσσερα βραβεία "Γκόγια", τα εγκυρότερα κινηματογραφικά βραβεία στην Ισπανία. Το φιλμ απέσπασε μεταξύ άλλων τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Το "Match Point" του Γούντι Άλεν αναδείχθηκε καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία.

Απρόοπτο. Μισή ώρα πριν από την έναρξη της συναυλίας στη Στάατσοπερ του Βερολίνου για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ, ο διάσημος μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο οποίος θα διηύθυνε την ορχήστρα, εισήχθη στο νοσοκομείο. Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβη στον 63χρονο μαέστρο και τελικώς στο πόντιουμ ανέβηκε ο βοηθός του Ούλιεν Σαλεμκούρ.

Πολύτιμα θρύψαλα. Επί 40 χρόνια τρία κινεζικά βάζα, που χρονολογούνται μεταξύ 17ου και 18ου αι., κοσμούσαν το Μουσείο Φιτζουίλιαμ του Κέμπριτζ. Τα τρία αυτά πολύτιμα εκθέματα μετατράπηκαν σε θρύψαλα, όταν επισκέπτης μπερδεύτηκε στα κορδόνια του, έπεσε από τη σκάλα και προσγειώθηκε πάνω τους. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου δηλώνουν αποφασισμένοι να κολλήσουν τα μικρά κομμάτια, αποκαθιστώντας την εικόνα των βάζων.

Πακιστάν. Ο Μπράιαν Άνταμς αψήφησε την αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης της Δύσης που έδωσε συναυλία στο Πακιστάν μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Εμφανίστηκε στο Καράτσι υπέρ των σεισμόπληκτων του Πακιστάν. Σύμφωνα με τους χορηγούς της συναυλίας πουλήθηκαν περισσότερα από 20.000 εισιτήρια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονταν από 58 έως 83 δολάρια.