Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( αναδρομή στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία :: 24/1/2006 19:16:42) 

Ο Έρικ Άουερμπαχ έγραψε το έργο "Μίμησις" μεταξύ 1942 και 1945.

Αναδρομή στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία

Το έργο του Έρικ Άουερμπαχ "Μίμησις" παρουσιάζεται αύριο στο ΜΙΕΤ

Τους τρόπους ερμηνείας και απεικόνισης της πραγματικότητας στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική δημιουργία κατά την περίοδο τριών χιλιετιών περιγράφει το έργο του Έρικ Άουερμπαχ "Μίμησις.

Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία". Το έργο, που γράφτηκε μεταξύ 1942 και 1945, θα παρουσιαστεί αύριο στις 8 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108) από τους καθηγητές του ΑΠΘ Δανιήλ Ιακώβ, Μιχάλη Χρυσανθόπουλο και Μίλτο Πεχλιβάνο.

Ο Άουερμπαχ αναλύει, ερμηνεύει και συγκρίνει μεγάλο αριθμό κειμένων, ξεκινώντας από τον Όμηρο και τη Βίβλο και συνεχίζοντας με τον Δάντη, τον Σαίξπηρ, τον Θερβάντες κ.ά., για να καταλήξει στη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα και σε συγγραφείς όπως οι Μαρσέλ Προυστ και Βιρτζίνια Γουλφ.

Επιχειρεί να φωτίσει με πολλά παραδείγματα και από πολλές οπτικές γωνίες το ότι η λογοτεχνία, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, υπήρξε και παραμένει ένας εξαιρετικά εύγλωττος μάρτυρας της ανθρώπινης ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Αναδεικνύει παράλληλα τους κυριότερους σταθμούς της μακράς εξελικτικής διαδικασίας που καταλήγει στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γαλλία, στην ανάπτυξη του σύγχρονου ρεαλισμού. Με εντυπωσιακή πολυμάθεια και ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, ο Άουερμπαχ προσφέρει στον αναγνώστη μια πολύτιμη ερμηνευτική πρόσβαση σε όλους σχεδόν τους αιώνες και σε όλες τις περιοχές της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής κληρονομιάς.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ.