Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( αφιέρωμα στο "σεμνό μελωδό" :: 10/1/2006 20:22:37) 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί το "Χρόνια σαν βροχή", ένα εκτεταμένο αυτοβιογραφικό κείμενο του Σταύρου Κουγιουμτζή, που εκδόθηκε από τον "Ιανό".

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Αφιέρωμα στο "σεμνό μελωδό"

Με μελωδίες του Σταύρου Κουγιουμτζή θα "πλημμυρίσει" την Κυριακή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για το αφιέρωμα στο σεμνό μελωδό, που σίγησε στις 12 του περασμένου Μάρτη, το οποίο διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον τίτλο "Όταν ανθίζουν πασχαλιές".

Βιβλίο

Παρουσία του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης θα παρουσιάσει το βιβλίο "Χρόνια σαν βροχή" (εκδ. Ιανός), ένα εκτεταμένο αυτοβιογραφικό κείμενο, που παρέδωσε ο συνθέτης στον εκδότη Νίκο Καρατζά, μόλις δύο μήνες πριν να φύγει από τη ζωή, όπως είχε εξομολογηθεί στη "Μ" η συνοδοιπόρος της ζωής του Αιμιλία Κουγιουμτζή.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο δημιουργός αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, το έργο του, τις συνεργασίες του και τις σχέσεις του με άλλους δημιουργούς. Καταγράφει όλους τους στίχους που έγραψε, παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ παρατίθενται κείμενα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών για τον ίδιο και το έργο του, καθώς και η δισκογραφία του αναλυτικά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν εκτός από τον Π. Τατούλη η αντιδήμαρχος Αθηναίων Κέλλυ Μπουρδάρα, ο καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, ο δημιουργός Θεάτρου Σκιών Ευγένιος Σπαθάρης, ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης και ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας.

Συναυλία

Τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή θα θυμίσει ο συμπατριώτης του Κώστας Μακεδόνας με τη συνοδεία της Τετράφωνης Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Ενοριακού Κέντρου της Αγίας Κυριακής. Η κόρη του συνθέτη Μαρία Κουγιουμτζή θα συστήσει στο κοινό ανέκδοτα τραγούδια του πατέρα της, ενώ η Παιδική Χορωδία της Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγ. Ιωσήφ" θα ερμηνεύσει αξέχαστες δημιουργίες του.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8.30 μ.μ., ενώ το αφιέρωμα συντονίζει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.