Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αρχαιολογία. Απαντήσεις για τον αινιγματικό θησαυρό της Κέρου, όπως ονομάζεται στο σύνολό του ο μεγάλος αριθμός σπασμένων αρχαίων μαρμάρινων ειδωλίων που εντοπίστηκαν τη δεκαετία του '50 σε λαθρανασκαφές στην Κέρο και φυγαδεύτηκαν στη διεθνή αγορά, επιχειρεί να δώσει η μελέτη της καθηγήτριας Π. Σωτηρακοπούλου. Η μελέτη ανατέθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που έχει επαναπατρίσει και διαθέτει στη συλλογή του 81 θραύσματα από τα μαρμάρινα ειδώλια. Σύμφωνα με την κ. Σωτηρακοπούλου, ο θησαυρός αποτελεί μια πραγματικότητα, αν και δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν και να ταυτισθούν όλα τα αντικείμενα του αρχικού συνόλου που υπήρχαν στη θέση Κάβος-Δασκαλιό της Κέρου, ούτε να επιβεβαιωθεί η προέλευση ενός αριθμού άλλων που αποδίδονται στο σύνολο αυτό. Υποστηρίζει ότι ο κατακερματισμός των ειδωλίων έγινε εσκεμμένα «στο πλαίσιο συγκεκριμένων τελετουργιών». Τμήμα του θησαυρού έχει εντοπιστεί σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο. Η μονογραφία «Ο θησαυρός της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα; Αναζητώντας τα χαμένα κομμάτια ενός αινιγματικού συνόλου», συνεκδόθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Πολ Γκετί του Λος Άντζελες, το οποίο επίσης διαθέτει μέρος του θησαυρού.

Ντέμης Ρούσος. Σε σουίτα υπερπολυτελείας στο καλύτερο ξενοδοχείο της Φιλιππούπολης εγκαταστάθηκε ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας τραγουδιστής Ντέμης Ρούσος (φωτογραφία), ο οποίος επισκέπτεται τη Βουλγαρία προσκεκλημένος να εμφανιστεί σε ιδιωτικό πάρτι για τα πενήντα χρόνια επιχειρηματία της γείτονος, με αμοιβή 40.000 ευρώ. Ο καλλιτέχνης δήλωσε ευχαριστημένος από την υποδοχή στην εφημερίδα «Τρουντ», η οποία τον χαρακτηρίζει «ελληνικό αηδόνι». Σύντομα θα περιοδεύσει στη Νότια Ασία και την Αυστραλία.

Βραβεία. Τρία βραβεία από τους Αμερικανούς κριτικούς κινηματογράφου απέσπασε η ταινία «Brokeback Mountain» στην προχθεσινή ενδέκατη τελετή απονομής των βραβείων Critics Choice Awards. Οι κριτικοί ανέδειξαν την ταινία, η οποία πραγματεύεται τον έρωτα μεταξύ δύο καουμπόηδων, ως το καλύτερο φιλμ, και τον δημιουργό της Ανγκ Λι ως τον καλύτερο σκηνοθέτη. Το βραβείο β' γυναικείου ρόλου απέσπασε η Μισέλ Γουίλιαμς. Η ταινία, η οποία θεωρείται φαβορί στην κούρσα των Όσκαρ, ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία.

Υποψηφιότητες. Μισέλ Γουίλιαμς και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων για το νέο βραβείο Orange Rising Star, που αποκτούν από φέτος τα Μπάφτα. Το βραβείο θα απονέμεται σε νέους ηθοποιούς που εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους κατά την προηγούμενη χρονιά. Ο νικητής θα αναδειχθεί με την ψήφο του κοινού. Η τελετή των Μπάφτα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Εκθεση. «Από τον Μπαχ στον Μότσαρτ» τιτλοφορείται η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπαχ της Λειψίας στις 19 Ιανουαρίου (θα διαρκέσει έως 13/9), με την ευκαιρία του έτους Μότσαρτ, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα των αρχείων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Αυτόγραφα, δύο επιστολές του Μότσαρτ, παρτιτούρες του συνθέτη και μουσικά όργανα της εποχής θα εκτεθούν στο μουσειακό χώρο.