Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παραίτηση. Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάτρα 2006» υπέβαλε χθες ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. Στην πολυσέλιδη επιστολή παραίτησης, που ο κ. Μικρούτσικος απέστειλε στον δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Καράβολα, επικαλείται οργανωτικά προβλήματα και ελλείψεις στη διοργάνωση του θεσμού.

Καταστροφή. Έργα τέχνης και πολύτιμα βιβλία αξίας χιλιάδων λιρών χάθηκαν στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του πρώην εκδότη Μάγκνους Λινκλέιτερ στο Εδιμβούργο. Η πυρκαγιά φαίνεται πως οφείλεται σε βραχυκύκλωμα από τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Τοιχογραφία. Σε προσκύνημα για εκατοντάδες ομοφυλόφιλους τουρίστες έχει μετατραπεί η τοιχογραφία σε αρχαίο αιγυπτιακό τάφο στη Σακάρα της Μέμφιδας, που δείχνει δύο άνδρες σφιχταγκαλιασμένους να ανταλλάσσουν ένα φιλί. Κάποιοι αιγυπτιολόγοι τονίζουν πως ίσως δεν πρόκειται για ομοφυλόφιλο ζευγάρι αλλά για δίδυμους. Οι φιγούρες είναι χαραγμένες στον πέτρινο τοίχο του πιο ιερού δωματίου του τάφου και υπάρχουν και τα ονόματά τους: Νιακχνούμ και Χνουμχοτέπ. Πρέπει να έζησαν μεταξύ 2.380-2.320 π.Χ. και ήταν μανικιουρίστες του βασιλιά.

Νικητής «Πόλεμος». Το τελευταίο επεισόδιο του «Πολέμου των άστρων» (φωτογραφία) αναδείχτηκε η πιο επιτυχημένη ταινία του 2005 παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Screen International. Η «Εκδίκηση των Σιθ», όπως τιτλοφορείται το τρίτο μέρος της σειράς, πέτυχε εισπράξεις 848,5 εκατ. δολαρίων διεθνώς. Ανάλογη επιτυχία είχε ο «Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς».

Αδιάβαστη! Η γνωστή ηθοποιός Τζούντι Ντεντς παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν διαβάζει τα σενάρια των παραστάσεων στις οποίες παίζει, απλώς δέχεται να πάρει μέρος επειδή… κάποιος της το ζητάει. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο αμερικάνικο περιοδικό «Νιούσγουικ», «έχω μπει σε μπελά πολλές φορές, αφού όταν αρχίσω να διαβάζω το κείμενο αντιλαμβάνομαι ότι δεν αξίζει».

Δράση. Ο καλλιτέχνης δράσεων Μαρκ ΜακΓκάουαν, ο οποίος επιχειρεί να διασχίσει μπουσουλώντας μια διαδρομή 60 μιλίων από το Λονδίνο μέχρι το Καντέρμπουρι, έχει κάνει ήδη τη μισή διαδρομή και ελπίζει να φτάσει στην πόλη αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο ΜακΓκάουαν ξεκίνησε από τη γέφυρα του Λονδίνου τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, γνωστή ως Boxing Day, κουβαλώντας δεμένα πάνω του 189 κουτιά με σοκολάτες και μια πινακίδα που γράφει «Μπορεί να μ' αγαπήσεις;» Θέλει έτσι να τονίσει τη μοναξιά που μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος.

Βιβλίο-ταινία. Πριν από εξήντα χρόνια ο Ίμρε Κερτέζ εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως εβραίος έφηβος επιζών από τα στρατόπεδα των ναζί στο Μπούχενβαλντ της Γερμανίας. Τριάντα χρόνια αργότερα κατέγραψε την εμπειρία της εξορίας, της φυλάκισης και της επιβίωσης στο βιβλίο του «Fateless». Στα 76 του χρόνια σήμερα ο αγαπητός Ούγγρος, ο οποίος το 2002 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα ξαναζήσει την εμπειρία ως συγγραφέας του σεναρίου της ομότιτλης ταινίας.