Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παρασκευή αλοιφών στην αρχαία Πύλο

Ένα εργαστήριο αρωμάτων και αλοιφών με βασική ύλη το ελαιόλαδο έκρυβε το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, όπως μαρτυρούν πινακίδες με φράσεις στη γραμμική β', που βρέθηκαν στα αρχεία του παλατιού. Τα συμπεράσματα της έρευνας καταγράφονται από τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή της ελληνικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι Τζακ Ντέιβις στο βιβλίο "Πύλος η αμμουδερή" (εκδ. Παπαδήμα).

Πρωτιά για τον έκτο "Χάρι Πότερ"

Το τελευταίο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλιγκ "Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιπας" αναδείχτηκε αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις για το 2005 στην Αμερική. Το έκτο βιβλίο με τις περιπέτειες του μικρού μάγου πούλησε περισσότερα από 7.2 εκατ. αντίτυπα μέσα στο χρόνο. Εν τω μεταξύ η Ρόουλιγκ ετοιμάζει το έβδομο και τελευταίο βιβλίο του Πότερ.

Άγαλμα πεταμένο στη… χωματερή

Ένα γυναικείο άγαλμα της ελληνιστικής ή ρωμαϊκής περιόδου βρέθηκε θαμμένο κοντά στη χωματερή της Χερσονήσου Ηρακλείου. Σύμφωνα με στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι κομμένα το κεφάλι και τα άκρα του αγάλματος, το ύψος του είναι περίπου 1,5 μέτρο και φαίνεται ότι είτε είναι προϊόν λαθρανασκαφής είτε βρέθηκε κατά τις εκσκαφές θεμελίωσης κάποιου σπιτιού και κάποιοι το πέταξαν εκεί, για να μην "κολλήσουν" οι εργασίες.

Εύγε Κριτικών στην ταινία "Καπότε"

Η ταινία "Καπότε", που αναφέρεται στο συγγραφέα Τρούμαν Καπότε, αναδείχτηκε ως η καλύτερη για το 2005 από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ. Ο πρωταγωνιστής του φιλμ Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν αναδείχτηκε καλύτερος ηθοποιός, ενώ η Ρις Γουίδερσπουν καλύτερη ηθοποιός για το ρόλο της στην ταινία "Walk The Line". Και τα δύο φιλμ είναι υποψήφια για βραβεία από τις Ενώσεις Παραγωγών και Σεναριογράφων των ΗΠΑ.

Απώλεια για τη μουσική σκηνή

Σε ηλικία 72 ετών πέθανε ο τιμημένος με βραβεία Γκράμι Αμερικανός τραγουδιστής Λου Ρολς. Έγινε γνωστός για τα τραγούδια του "Lady love", "Tobacco road" κ.ά.