Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Καλλιτεχνική είδηση

( έκθεση χειροτεχνημάτων από άτομα με ειδικές ανάγκες ) 

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Έκθεση χειροτεχνημάτων από άτομα με ειδικές ανάγκες

Δέκα ιδρύματα και σύλλογοι συμμετέχουν

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), η νομαρχία Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση χειροτεχνημάτων από ΑΜΕΑ. Η έκθεση πραγματοποιείται στην πλατεία Αριστοτέλους, στο περίπτερο που είχε στηθεί για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

"Αυτή η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό και να φανεί ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν πολλές ικανότητες. Στην έκθεση συμμετέχουν δέκα ιδρύματα και σύλλογοι. Το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ, έως και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου", δήλωσε στη "Μ" η Δώρα Ευσταθίου, νομαρχιακή σύμβουλος, υπεύθυνη για την έκθεση.

Οι συμμετέχοντες

Στην έκθεση συμμετέχει ο δήμος Συκεών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οικογενειών Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δήμου Συκεών. Τα εκθέματα είναι κυρίως εικόνες αγίων και πήλινα αντικείμενα. Επίσης, εκτίθενται ζωγραφιές παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Το Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος εκθέτει πήλινα αντικείμενα, χριστουγεννιάτικα στολίδια, πίνακες ζωγραφικής, ποδιές κουζίνας.

Όπως δήλωσε η Αμαλία Μηλοπούλου, η οποία εργάζεται στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, "ο κόσμος σε αυτές τις λίγες ώρες λειτουργίας της έκθεσης δείχνει ενδιαφέρον για τις δημιουργίες των παιδιών. Ελπίζουμε μέσω της έκθεσης να υπάρξει μία ενημέρωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ικανότητές τους".

Στην έκθεση, επίσης, συμμετέχουν η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου "Ελπίδα", με πήλινα και χριστουγεννιάτικες κάρτες, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Dοwn Βορείου Ελλάδος, με ποτήρια και κάρτες και με κεντρικό σύνθημα "Βοήθησε με να ανεβώ τα σκαλιά μαζί σου", το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Ο Σωτήρ", με εικόνες αγίων σε ξύλο και σε κεραμίδι, ημερολόγια και αντικείμενα οικιακής οικοτεχνίας. Η Ελένη Ναβροζίδου, η οποία βρισκόταν στο σημείο με τα εκθέματα του "Σωτήρα", είπε στη "Μ": "Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χρειάζονται αγάπη από όλο τον κόσμο και όχι απομόνωση".

Επίσης, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής συμμετέχει με μεταξοτυπίες και πήλινα, η Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος με κάρτες, κασκόλ, μαντίλια, το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και ειδικότερα ο Τομέας Ανοικτής Περίθαλψης, κυρίως με χαλιά, και τέλος, η Ομάδα Ταπητουργίας του ΟΑΕΔ από την Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς.