Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άμυνα, εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ και εσωτερική ασφάλεια είναι οι τρεις τομείς που δεν πλήττονται από τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2007 στις ΗΠΑ, συνολικού ύψους 2,77 τρισ. δολαρίων, όπως τον παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τη Δευτέρα.

Με περικοπές κονδυλίων σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης, εκτός των εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ, της εσωτερικής ασφάλειας και της άμυνας, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2007, βάσει του οποίου προβλέπεται έλλειμμα της τάξης των 354 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τομείς που πλήττονται κυρίως είναι η υγεία, η γεωργία, η παιδεία και η δικαιοσύνη. Ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ενδεικτικός των προτεραιοτήτων και των προσανατολισμών που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα για το 2007 προβλέπονται για δαπάνες 2.770 δισ. δολάρια, αύξηση 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αύξηση των εσόδων της τάξης του 5,8%, δηλαδή 2,416 δισ. δολάρια. Παρ' όλα αυτά ο αμερικανικός προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός κατά 2,6% του ομοσπονδιακού ΑΕΠ έναντι 3,2% που ήταν την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Σύμφωνα με οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου στόχος παραμένει η πάταξη του ελλείμματος στο 1,4%. Όπως σχολιάζεται όμως, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα κυμανθούν περίπου στο 3,2%. Για την τρέχουσα χρήση προβλέπεται ανάπτυξη 3,4% από 3,6% που ήταν πέρυσι, ενώ για τις χρήσεις 2007 και 2008 προβλέπεται ανάπτυξη περί το 3,3%.

Δαπάνες

Τη μεγαλύτερη αύξηση από πλευράς δαπανών σημειώνουν οι αμυντικές, οι οποίες ανέρχονται σε 439,3 δισ. δολάρια, αύξηση 6,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Σημαντική είναι και η αύξηση των δαπανών για τις εξωτερικές σχέσεις της Ουάσιγκτον, που ανέρχονται σε 33,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 12,2%. Αύξηση σημειώνουν και οι δαπάνες που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, 33,1 δισ. δολάρια, 3,3% σε σχέση με πέρυσι. Στον αντίποδα βρίσκονται οι δαπάνες για την παιδεία, όπου οι δαπάνες καθηλώνονται στα 54 δισ. δολ., με μείωση 3,8% σε σχέση με πέρυσι, όπως και για τον τομέα της γεωργίας, όπου υπάρχει μείωση 6,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση και περιορίζονται σε λιγότερο από 20 δισ. δολ. Μείωση και στις δαπάνες για την υγεία, που συμπιέζονται στα 67,5 δισ. δολ., αλλά και για τη λειτουργία της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης, όπου σημειώνεται μείωση 7,2% σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον στην πρόταση που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος, καθώς θα ακολουθήσει και σχετική πρόταση από το κογκρέσο.

Ενόψει μάλιστα των εκλογών για τη γερουσία, που είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο του 2007, οι Δημοκρατικοί εξαπολύουν ήδη σκληρές αντιπολιτευτικές βολές κατά του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες.