Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( στην τελική ευθεία το τελωνείο κυπρίνου - ιβαήλογκραντ :: 19/1/2006 20:47:26) 

ΕΒΡΟΣ

Στην τελική ευθεία το τελωνείο Κυπρίνου - Ιβαήλογκραντ

Στα τέλη του 2006 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τελωνείου Κυπρίνου - Ιβαήλογκραντ Βουλγαρίας, αφού η τελική συμφωνία για τη λειτουργία υπογράφεται τον επόμενο μήνα.

Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, προσθέτοντας πως εκ μέρους της ελληνικής πλευράς τόσο τα τεχνικά δελτία όσο και τα οδικά έργα είναι ήδη έτοιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχα έργα υλοποιούνται ήδη και στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα εντός του Απριλίου το έργο αναμένεται να ενταχθεί στα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας για να προχωρήσει η δημοπράτηση του.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Βούλγαρο υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Dimcho Michalevski για τη διάνοιξη της μικρής διόδου μεταξύ Ιβαΐλογκραντ και Κυπρίνου.

Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών

Εξελίξεις ωστόσο υπάρχουν και στο ζήτημα που αφορά τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών Τριγώνου, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε ήδη ο φάκελος που αφορά στις υποδομές ύψους έξι εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα κατατεθεί για έγκριση και ο φάκελος των κτιριακών υποδομών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσουν τα πρώτα έργα στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ορμενίου.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Έβρου, "πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν σε μια κρίσιμη περιοχή, η οποία φθίνει πληθυσμιακά". Στην ίδια περιοχή κατασκευάζεται επίσης η οδική σύνδεση Πενταλόφου - Πλάτης προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογείται η οδική σύνδεση Ευγενικού - Διδυμοτείχου προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, πως ήδη δρομολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η δημιουργία νοσηλευτικής σχολής, ενώ με επιπλέον προσωπικό ενισχύονται και οι υπηρεσίες του Επαρχείου Διδυμότειχου, όπου θα λειτουργήσει η σχολή.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ