Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ελιζαμπετ γκιγκου ) 

ΕΛΙΖΑΜΠΕΤ ΓΚΙΓΚΟΥ

Εξέχουσα προσωπικότητα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από τα στελέχη της νεότερης γενιάς, που εκτίμησε και ανέδειξε ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ζοσπέν, τάραξε χθες τα νερά της γαλλικής κοινωνίας. Η Ελιζαμπέτ Γκιγκού ανέλαβε να παρουσιάσει ενώπιον της εθνοσυνέλευσης το νομοσχέδιο που εισάγει το αμφιλεγόμενο "αστικό σύμφωνο αλληλεγγύης", γνωστό με τα γαλλικά αρχικά του ως "PACS", και το οποίο αποτελεί ένα υποκατάστατο του γάμου. Σκοπός του "PACS" είναι να αναγνωριστούν σε όσους συζούν, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης, ανάλογα κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και φορολογικά δικαιώματα, με αυτά που ισχύουν στο γάμο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 23 άρθρα, ενώ συνοδεύεται από… 900 τροποποιήσεις που κατέθεσαν βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση που άρχισε χθες, αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την αποδοχή ή την απόρριψή του.

Η καθολική εκκλησία και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι βάζει βόμβα στο θεσμό της οικογένειας και ότι αποτελεί μια προσπάθεια θεσμοθέτησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Η Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πεπεισμένη ότι το "PACS" αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, που ανταποκρίνεται σε μια αναμφίβολη κοινωνική πραγματικότητα, χαιρέτησε την "εκπληκτική ωριμότητα των Γάλλων" που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν κατά βάση το νέο θεσμό, ενώ τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται το "PACS" προθάλαμος για την εισαγωγή του γάμου των ομοφυλοφίλων, κάτι που κρίνεται πρόωρο. "Ο θεσμός αυτός αξίζει κάτι περισσότερο από θρησκευτικούς πολέμους, πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας".

Οι πολέμιοι του "αστικού συμφώνου αλληλεγγύης" είναι διαφόρων προελεύσεων. Πολλοί εξ αυτών κάνουν λόγο για προσπάθεια γελοιοποίησης ενός μυστηρίου, άλλοι μιλούν για νομικό έκτρωμα, ορισμένοι ζητούν διεύρυνση του "PACS", ώστε να συμπεριλάβει οποιαδήποτε μορφή μακροχρόνιας συστέγασης, ακόμα και μεταξύ ηλικιωμένων γειτόνων. Ασχέτως της τύχης που θα έχει το "PACS", η Γκιγκού κατάφερε να κάνει τους Γάλλους να προβληματίζονται δημόσια για το τι σημαίνει γάμος στη σημερινή κοινωνία.