Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αναμέτρηση κολοσσών :: 12/3/2006 22:20:17) 

Το οριστικό πόρισμα της ΑΔΑΕ σχετικά με τις υποκλοπές δεν αναμένεται πριν από το Μάιο, καθώς από την ανεξάρτητη αρχή έγινε γνωστό πως "υπάρχουν ακόμη πολλά για να ερευνηθούν".

Σε σκοτεινό φόντο για την ταυτότητα του υποκλοπέα εξελίσσεται η κόντρα Vodafone - Ericsson

Αναμέτρηση κολοσσών

Ανάμεσα στα αναπάντητα ερωτήματα είναι είναι και το αν χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα παρακολουθήσεων και σε κέντρο της Vodafone στη Θεσσαλονίκη

Σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ δύο κολοσσών του χώρου των επικοινωνιών εξελίσσεται η έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα νέο στοιχείο που να αφορά την ταυτότητα του υποκλοπέα, ωστόσο μετά την κατάθεση του κ. Κορωνιά βγήκε στη δημοσιότητα η παρασκηνιακή -μέχρι την περασμένη εβδομάδα- κόντρα μεταξύ των εταιρειών Vodafone και Ericsson.

Στις ευθείες βολές που εξαπέλυσε ο κ. Κορωνιάς εναντίον της Ericsson αναμένεται να απαντήσει αυτήν την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του σουηδικού κολοσσού στην Ελλάδα, κ. Ζίκου. Ο κ. Ζίκου θα περάσει την Τετάρτη το κατώφλι της βουλής, για να δώσει κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone.

Θα γίνει δικαστική η διαμάχη;

Στην κατάθεσή του ο κ. Κορωνιάς, αν και οι αναφορές του στην Ericsson ήταν συνεχείς, όταν ρωτήθηκε ευθέως από τους βουλευτές πού αποδίδει ο ίδιος τις όποιες ευθύνες, προσπάθησε να εμφανιστεί επιφυλακτικός, χωρίς ωστόσο να κρύψει ότι ενδεχομένως η Vodafone θα στραφεί εναντίον της σουηδικής εταιρείας αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

"Δεν είμαι κατηγορηματικός ότι δεν στρέφομαι κατά της Ericsson", είπε ο κ. Κορωνιάς και συνέχισε: "Δεν αποκλείεται να στραφώ κατά της Ericsson και κατά παντός άλλου υπευθύνου… Θα προσδιοριστεί στο μέλλον αν η Ericsson είναι αντίδικος".

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ωστόσο ήταν πολύ πιο επιθετικός. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν ευθύνεται ο ίδιος για το γεγονός ότι στο σύστημα της Vodafone εγκαταστάθηκε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Ericsson, ο κ. Κορωνιάς απάντησε με το εξής ερώτημα: "Αν εσείς αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και στο ρεζερβουάρ βρείτε ναρκωτικά, πρέπει να σας ζητήσουν ευθύνες;". Η απάντηση αυτή φωτογραφίζει ξεκάθαρα της Ericsson ως υπεύθυνη για τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Η θέση της σουηδικής εταιρείας

Μία γεύση για το τι πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος της Ericsson έδωσε η σουηδική εταιρεία με ανακοίνωσή της αμέσως μετά την κατάθεση του κ. Κορωνιά.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η Ericsson αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία, την εισαγωγή και τη χρησιμοποίηση του παράνομου λογισμικού που εντοπίστηκε στο δίκτυο της Vodafone. Στελέχη της εταιρείας άφησαν μάλιστα να διαρρεύσει στον Τύπο ότι η τακτική της Vodafone ήταν να εγκαθιστά μόνη της τα προγράμματα που αγόραζε από την Ericsson.

Παρά την ανοιχτή κόντρα μεταξύ των δύο εταιρειών, η αντιπαράθεση φαίνεται να περιορίζεται στην αποποίηση των ευθυνών σχετικά με τις υποκλοπές, ενώ καμία από τις δύο εταιρείες δεν φαίνεται να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ίδιο τον υποκλοπέα.

Συνέχεια ερευνών

Εκτός από την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Ericsson Hellas, την ερχόμενη Τετάρτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η κατάθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αγγέλου, καθώς επίσης και το οριστικό πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Ο κ. Αγγέλου, που είναι ο πρώτος που ενημερώθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών από τον κ. Κορωνιά, πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής στις αρχές Απριλίου. Όσο για το οριστικό πόρισμα της ΑΔΑΕ, αυτό δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το Μάιο, καθώς από την ανεξάρτητη αρχή έγινε γνωστό πως "υπάρχουν ακόμη πολλά για να ερευνηθούν". Ένα από αυτά είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σε κέντρο της Vodafone στη Θεσσαλονίκη.