Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αξιολογείται ο δήμος θεσσαλονίκης :: 7/3/2006 18:32:52) 

"Το πόρισμα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οργανισμού εκτιμητών "Moody's Investors Service" θα αποτελέσει για το δήμο Θεσσαλονίκης ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης (ένθετη φωτογραφία).

Προσέφυγε στον οργανισμό εκτιμητών "Moody's" ώστε να εδραιώσει την οικονομική φερεγγυότητα και αξιοπιστία του

Αξιολογείται ο δήμος Θεσσαλονίκης

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Στον παγκοσμίου κύρους οργανισμό εκτιμητών "Moody's Investors Service" προσφεύγει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να εδραιώσει την οικονομική φερεγγυότητα και αξιοπιστία του στη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Η αξιολόγηση του κεντρικού δήμου της πόλης από τον διεθνή οίκο, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην προέλκυση ξένων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

"Το πόρισμα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οργανισμού εκτιμητών θα αποτελέσει για το δήμο Θεσσαλονίκης ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο", δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης, συμπληρώντας πως "στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γνωρίσει στο σύνολο των Θεσσαλονικέων την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πραγματικά τα οικονομικά και οι υπηρεσίες του δήμου".

Το θέμα της αξιολόγησης του δήμου από ένα διεθνή οργανισμό εκτιμητών αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η αρμόδια αντιδημαρχία προτείνει η αξιολόγηση να γίνει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από την εταιρεία "Moody's", λόγω της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, το πόρισμα της "Moody's" πρέπει να αναμένεται έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ για την αξιολόγηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα απαιτηθεί συνολική δαπάνη 17.850 ευρώ.

Διεθνής φερεγγυότητα

Όπως εκτιμούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, με την αξιολόγηση από τη "Moody's" θα διανοιχτούν νέες οικονομικές δυνατότητες για το δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων θα καταστεί φερέγγυος εταίρος σε οποιοδήποτε εγχείρημα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, η αξιολόγηση εξασφαλίζει ποιότητα και ασφάλεια, βελτιώνει τη διαφάνεια αλλά και την εικόνα της πόλης διεθνώς και ενισχύει την προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, η ανάδειξη των οικονομικών δυνατοτήτων της πόλης θα δράσει καθοριστικά στην υποστήριξη τυχόν υποψηφιοτήτων της για την ανάληψη γεγονότων μεγάλης εμβέλειας.

"Η αξιολόγηση του δεύτερου δήμου της χώρας από ένα διεθνή οργανισμό εκτιμητών είναι επιβεβλημένη", σχολίασε ο κ. Ζορπίδης, τονίζοντας ότι η "Moody's" αξιολόγησε στο πρόσφατο παρελθόν την Ελληνική Δημοκρατία και τους δήμους Αθηναίων και Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, οι αξιολογήσεις της "Moody's" δίνονται σε 7.000 επενδυτές και τραπεζίτες. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει διενεργήσει περισσότερες από 100 αξιολογήσεις κρατών, πάνω από 250 αξιολογήσεις αρχών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης σε 38 χώρες και περισσότερες από 125 αξιολογήσεις ευρωπαϊκών αρχών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.