Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τζαλαλ ταλαμπανι ) 

ΤΖΑΛΑΛ ΤΑΛΑΜΠΑΝΙ

Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι κατά το παρελθόν κάθε άλλο παρά αγαθές σχέσεις είχαν με τον ηγέτη του ΡΚΚ. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης, που ελέγχει μεγάλο μέρος του Βορείου Ιράκ, έσπευσε χθες να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον Οτσαλάν.

Παρά το ότι συνεργάστηκε κατ' επανάληψη με την Άγκυρα, ο Ταλαμπανί κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει επιτέλους τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και να επιφυλάξει στον Οτσαλάν μια δίκαιη δίκη.

"Η σύλληψη του κ. Οτσαλάν πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια διεθνή συζήτηση επί του θέματος των δικαιωμάτων των Κούρδων. Έφθασε η στιγμή να αναγνωριστεί η ύπαρξη του κουρδικού λαού στην Τουρκία και να του αποδοθούν τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματά του, στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους. Οι τουρκικές αρχές δεν πρέπει να αυταπατώνται ότι η σύλληψη του κ. Οτσαλάν σημαίνει το τέλος του κουρδικού κινήματος ή το τέλος του ΡΚΚ. (.. .) Ένα έθνος με βαθιές ιστορικές ρίζες δεν μπορεί να εξαφανιστεί και καμία μορφή καταπίεσης και καμία γενοκτονία δεν μπορούν να εμποδίσουν τον αγώνα του για ελευθερία. Εδώ και 75 χρόνια, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας προσπάθησαν ματαίως να αφομοιώσουν τους Κούρδους πολίτες, όμως ο κουρδικός εθνικισμός δεν μπορεί να ξεριζωθεί με τα τανκς".

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Τζαλάλ Ταλαμπανί καταφέρεται με τόση σφοδρότητα εναντίον του τουρκικού κράτους, για τη στάση του έναντι των Κούρδων. Δεν πέρασε πολύ καιρός από τότε που, στις 11 Νοεμβρίου του 1998, ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης διαβεβαίωνε την Άγκυρα ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για να πατάξει τους αντάρτες του ΡΚΚ, ώστε να απαλλάξει τον τουρκικό στρατό από την ανάγκη επιδρομών εντός του ιρακινού εδάφους. Τότε, ο Ταλαμπανί διαβεβαίωνε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και νυν πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι το Βόρειο Ιράκ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καταφύγιο των ανταρτών του Οτσαλάν.