Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιμέλεια: Μαρούλα Πλήκα

Σχεδόν πανηγύριζε χθες η κυπριακή κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τάσσου Παπαδόπουλου - Κόφι Ανάν, στο Παρίσι, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ως "ιδιαίτερα ικανοποιητικές" τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωνε ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο ακόμη και σήμερα και ζήτησε την πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Κυπριακό.

"Πετύχαμε τους στόχους που θέσαμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Γ. Λιλλήκας και είναι αλήθεια ότι ο Τ. Παπαδόπουλος πέτυχε, αν όχι όλους, αρκετούς από τους στόχους του. Στη συνάντηση: · Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ήταν παρών, όμως το "σχέδιο Ανάν 5" απουσίασε. · Έγινε σαφές ότι δεν θα ανοίξει άρον - άρον και χωρίς καμιά προετοιμασία μια νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του κ. Ανάν. · Οι λεγόμενες "προτάσεις Γκιουλ" όχι μόνο δεν κυριάρχησαν στη συζήτηση των δύο ανδρών, αλλά για πρώτη φορά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε, έστω και με προσεκτικές εκφράσεις, στην ανάγκη αποστρατικοποίησης και αποναρκοθέτησης του νησιού, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στην Ε.Ε.

Βέβαια, ο Τ. Παπαδόπουλος δεν έπεισε τον κ. Ανάν να ορίσει άμεσα νέο ειδικό απεσταλμένο του για το Κυπριακό, αλλά σύμφωνα με τον Γ. Λιλλήκα και σ' αυτό το θέμα έγιναν βήματα, αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναβάθμισε το ρόλο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ και είπε ότι θα στείλει κάποια στιγμή και τον αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις βοηθό του, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Ως "ιδιαίτερα θετικές" χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό η ΥΠΕΞ της χώρας μας Ντ. Μπακογιάννη, η οποία χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ. Παπαδόπουλο και ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. "Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και θεωρούμε ότι συνιστά ένα βήμα στο πλαίσιο της θέσης μας υπέρ μιας προσεκτικά και καλά προετοιμασμένης εκκίνησης μιας διαδικασίας συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ. Παπαδόπουλο είχε χθες και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε στον πρόεδρο της Κύπρου την υποστήριξή του σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ με τηλεγράφημά του στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού του εύχεται "ταχεία ανάρρωση", εκφράζει την προσδοκία για τη συμβολή του στην επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν σχολιάστηκε θετικά και από τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, Κρ. Νάγκι, ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε ότι η κομισιόν παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίλυση του προβλήματος. Χαιρέτισε τη συνάντηση του Παρισιού και πρόσθεσε: "βρίσκουμε ενθαρρυντικό ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί συμφώνησαν να αρχίσουν ένα διάλογο σε τεχνικά θέματα. Αυτό μπορεί να οικοδομήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού".