Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( σθεναρό "όχι" στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο :: 23/1/2006 19:16:03) 

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ο οποίος κάλεσε τους κομουνιστές σε όλη την Ελλάδα να σηκώσουν πιο ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα.

Σθεναρό "όχι" στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Από την πλατεία Αριστοτέλους πολλοί Θεσσαλονικής έστειλαν ισχυρό μήνυμα προς κάθε αποδέκτη

Με το θερμόμετρο στους μηδέν βαθμού Κελσίου, πολλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος χθες το απόγευμα στις εκδηλώσεις ενάντια στο μνημόνιο καταδίκης των κομμουνιστικών καθεστώτων, που σήμερα θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην πλατεία Αριστοτέλους, μέλη και φίλοι του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος πραγματοποίησαν ένα μαζικό συλλαλητήριο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν το μνημόνιο και απαίτησαν την καταψήφισή του. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, που κάλεσε τους κομουνιστές σε όλη την Ελλάδα να σηκώσουν πιο ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα. Ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορές στο έργο του Μαρξ και του Έγκελς, το μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι οι κομμουνιστές θα πρέπει να αντισταθούν στους σύγχρονους κυνηγούς μαγισσών. "Είναι βέβαιο πως αν ψηφιστεί αυτό το κείμενο, θα σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλων των λαών της υφηλίου. Στην ουσία το αντικομμουνιστικό μνημόνιο υπαγορεύει σ' όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, που σημαίνει ότι περνάμε σε μία ανοικτή ποινικοποίηση της λαϊκής αγωνιστικής δράσης στο εσωτερικό των χωρών", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι στο στόχαστρο των εμπνευστών του μνημονίου δεν βρίσκονται μόνο οι κομμουνιστές, αλλά όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στους πολέμους, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι υπεύθυνοι για τις μεγάλες αδικίες που δημιουργεί η καπιταλιστική κοινωνία δεν μπορούν να γίνουν κριτές του σοσιαλισμού, είπε το μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ευτυχώς οι λαοί έχουν μνήμη και δεν μπορούν να ξεχάσουν τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες των κομμουνιστών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, από την Κεντρική Αμερική, την Αφρική έως και την Ελλάδα, από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, το μετεμφυλιακό κράτος και τη χούντα των συνταγματαρχών.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή και την έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πλατεία Δημοκρατίας. Προς την έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας κατευθύνθηκε και η πορεία που συγκρότησαν μέλη κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΝ, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο στο άγαλμα του Βενιζέλου. Σήμερα μεταβαίνει στο Στρασβούργο μεγάλη αποστολή στελεχών του ΚΚΕ και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, ώστε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν για το μνημόνιο στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης.